- Om vi har arvet den mentale helsa?

Dette er slektningene etter Edvard Munch.

Munch-slekta: Stående fra venstre: Hans-Aasmund Frisak, Erle Kyllingmark med Ida, Sveinå Hage med Sverre Munch-Ellingsen, Helen Munch-Ellingsen, Jannike Falk-Petersen, Niklas Andersson, Sissel Stormark, Truls Munch-Ellingsen, Anne Katrine Munch-Ellingsen, Elisabeth Munch-Ellingsen, Einar Hirsch, Nikolai Munch Frisak, Inger-Britt Munch-Ellingsen, Stig Falk-Petersen, Vesla Munch-Ellingsen, Lilljan Falk-Petersen, Tuyen Hong, Erik Falk-Petersen. Foran: Elise Munch-Ellingsen, Dag Falck-Petersen, Ulrik Falk-Petersen. Liggende: Henrik Munch-Ellingsen og Edvard Falk-Petersen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Munch-slekta: Stående fra venstre: Hans-Aasmund Frisak, Erle Kyllingmark med Ida, Sveinå Hage med Sverre Munch-Ellingsen, Helen Munch-Ellingsen, Jannike Falk-Petersen, Niklas Andersson, Sissel Stormark, Truls Munch-Ellingsen, Anne Katrine Munch-Ellingsen, Elisabeth Munch-Ellingsen, Einar Hirsch, Nikolai Munch Frisak, Inger-Britt Munch-Ellingsen, Stig Falk-Petersen, Vesla Munch-Ellingsen, Lilljan Falk-Petersen, Tuyen Hong, Erik Falk-Petersen. Foran: Elise Munch-Ellingsen, Dag Falck-Petersen, Ulrik Falk-Petersen. Liggende: Henrik Munch-Ellingsen og Edvard Falk-Petersen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Munch og hans søsken var veldig lite aktive på reproduksjonsfronten, men som du ser har vi øka på, sier Dag Falk-Petersen til Dagbladet.

Falk-Petersens oldefar var Peter Andreas Munch, kunstnerens bror. Han tilhører dermed Munch-Ellingsen-slekta i likhet med de andre som i går var samlet i Asker for å feire feiringen av Edvard Munch.

- Tre generasjoner I hele 2013 feires 150-årsdagen for Edvard Munchs fødselsdag med en rekke utstillinger og andre arrangementer landet rundt. Og i går ble «Munch 150», tidenes største Munch-utstilling, åpnet av kulturminister Hadia Tajik. 

Les hva Dagbladets anmeldeler mener om utstillingen.

- Her er vi tre generasjoner med etterkommere, sier Elisabeth Munch-Ellingsen, som også er oldebarn av kunstnerens bror.

- Og vi er jo stolte over Edvard Munch. Spesielt på en dag som denne. Vi var til stede da kulturministeren åpnet utstillingen, og jeg synes det var helt fantastisk, sier hun.

- Onkel Edvard Kunstneren selv giftet seg aldri og fikk ingen barn, men ifølge Munch-Ellingsen var det et sterkt forhold mellom ham og hennes bestemor, som var kunstnerens eneste onkel-barn.

- Vår bestemor har formidlet mye om ham videre til oss. Vi hørte mye snakk om onkel Edvard i barndommen, forteller hun.

Munch-Ellingsen og Falk-Petersen forteller at de er en familie som er nært knyttet sammen, og de forsøker å samles ofte, til tross for at de er spredt over hele landet.

Lekte med staffeliene Falk-Petersen ble riktignok født etter kunstnerens død, men husker godt at de fikk leke med diverse eiendeler Edvard Munch hadde satt igjen hos sin niese.  

-Han hadde blant satt igjen en masse maling, og vi lekte med den og med penslene og staffeliene hans. Det er jo litt spesielt å tenke på nå, humrer han.

- Er det noen personlighetstrekk som går igjen i familien?

- Om vi har arvet Munchs mentale helsetilstand mener du? Nei, vi er nok helt på det jevne. Det som stikker seg ut er at vi er mange sterke personligheter, sier Falk-Petersen.

- Men ingen kunstnere?

- Nei, og det er jo litt trasig da, sier Elisabeth Munch-Ellingsen, som setter sin lit til det siste skuddet på familietreet, lille Edvard Falk-Petersen.

Lambda-jubel Og som ikke den store utstillingen er grunn nok til å feire for Munch-slektningene, ble det denne uka også flertall i Oslo bystyre for at Lambda i Bjørvika bygges som nytt Munch-museum.

Stolte slektninger: Dag og Stig Falk-Petersen, og Anne Katrine og Elisabeth Munch-Ellingsen, er alle oldebarn av Edvard Munchs bror. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Stolte slektninger: Dag og Stig Falk-Petersen, og Anne Katrine og Elisabeth Munch-Ellingsen, er alle oldebarn av Edvard Munchs bror. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er vi utrolig glade for, og en løsning vi har ønsket sterkt og intenst, sier Falk-Petersen, og fortsetter:

- Nå blir kunsten flyttet fra Tøyen som er for lite sentralt, og blir tilgjengelig for mange fler. Med jubileumsåret som er i full gang nå, synes jeg også at Edvard Munch endelig får den feiringen han fortjener. Jeg er selvsagt ikke objektiv, men det er flott at nasjonen har forstått hvilken kulturarv Munch har gitt oss, og at den nå blir framhevet skikkelig.

- Munch, ikke Monch Elisabeth Munch-Ellingsen er også storfornøyd med at det går mot Lambda. Det eneste hun hadde å utsette på gårsdagen, var den tidligere diskuterte uttalen av navnet Munch.

- Alle som snakket på åpninga i dag sa konsekvent Monch. Det er feil. Mormor var helt tydelig på at det uttales Munch med spiss u, og ifølge henne var det slik Edvard selv sa det. Det er litt rart at offentligheten har bestemt seg for feil uttale, sier hun.

Anne Katrine Munch-Ellingsen, forteller at det er både fint og spesielt å se slektningen blir feiret.

- Han var tross alt broren til oldefar, og vi er jo stolte av det. Jeg synes det var en veldig fin åpning av utstillingen i dag, sier hun.

Jubler for Lambda: Munch-slektningene er overbegeistret for at det endelig har blitt flertall for Lambda.
Foto: Herreros Arquitectos
Jubler for Lambda: Munch-slektningene er overbegeistret for at det endelig har blitt flertall for Lambda. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer