Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ombud for utviklingshemmede

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUPE: (Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende) ønsker nå sterkt å få et ombud for utviklingshemmede. Derfor er vi glade for at Oslo og Akershus fylkeslag etter resolusjon på årsmøtet i våres, kjører denne saken. Utviklingen etter ansvarsreformen har vist at det trengs et uavhengig overordnet organ som kan ivareta utviklingshemmedes saker og ha sanksjonsmuligheter overfor offentlige organer. Dette ombudet må ikke være under pasientombudsordningen. Våre utviklingshemmede er som gruppe langt fra å betegne som pasienter.

FYLKESMANNSEMBETENE fungerer svært forskjellig i saker vedr. utviklingshemmede. Noen er årvåkne og følger med på hva kommunene gjør for våre, og at lover og regler bli fulgt - blant annet ved å klage på enkeltvedtak fattet i kommunene. Andre embeter fungerer svært dårlig, og svarer ikke engang på henvendelser fra pårørende/hjelpeverger eller følger med på at kommunene har fattet enkeltvedtak. Kommunene skal jo egentlig ikke få midler til omsorgen for utviklingshemmede hvis ikke enkeltvedtak er fattet på rett vis. Selv om fylkesmennene fikk reelle sanksjonsmuligheter, ville praksisen fra fylkesmannsembete til fylkesmannsembete være så forskjellig at rettssikkerheten ikke er god nok. Et ombud skader ihvertfall ikke de utviklingshemmedes sak! Å legge våre saker inn under et pasientombud er ikke aktuelt for oss. Våre behov ligger i særlig grad innenfor sosiale tjenester og omsorg. Vi i LUPE har alltid ment at et ombud ville være på sin plass, og landsstyret støtter derfor fullt ut at det kan bli etablert et ombud! Rettssikkerheten er ikke god nok for våre slik det er nå. Hør på de gode kreftene som nå er sammen om forslaget om opprettelse av ombud!