LEDER: Faten Mahdi Al-Hussaini (22) skal lede «Faten tar valget» på NRK, der hun forsøker å finne partiet som passer best for henne. Foto: Christian Breidlid/NRK
LEDER: Faten Mahdi Al-Hussaini (22) skal lede «Faten tar valget» på NRK, der hun forsøker å finne partiet som passer best for henne. Foto: Christian Breidlid/NRKVis mer

NRK

Omdal etter Ørjasæter-bråket: - Jeg synes alle skulle trekke seg. Jeg mener man burde legge ned hele rådet

Elin Ørjasæter trakk seg fra Kringkastingsrådet i protest mot NRKs redaksjonelle vurderinger i Faten-saken.

(Dagbladet): I går ble det klart at Elin Ørjasæter trekker seg som medlem i Kringkastingsrådet.

Bakgrunnen var NRKs redaksjonelle behandling av klagestormen i forkant av programmet «Faten tar valget», som går torsdag.

Flere enn 5300 publikummere har sendt klage til Kringkastingsrådet før programmet, der programlederen Faten Mahdi Al-Hussaini (22) bruker hijab.

Ørjasæter mener at NRK gjennom sin redaksjonelle dekning har skapt et skjevt bilde av klagene som hatefulle og rasistiske, uten å kjenne til innholdet i alle klagene.

KRITISK: Sven Egil Omdal. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KRITISK: Sven Egil Omdal. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- Godt eksempel

Nå mener medienestor Sven Egil Omdal at alle Kringkastingsrådets medlemmer bør følge Ørjasæter og trekke seg:

- Jeg synes alle skulle trekke seg. Jeg mener man burde legge ned hele rådet. Hun går foran med et godt eksempel, sier Omdal.

Han har selv blant annet ledet Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg (PFU). Omdal mener at det ikke er noen grunn for at NRK har et særegent organ for å behandle klager fra publikum, når ingen andre medier har det.

- Jeg ser ingen seriøs begrunnelse for at NRK har en spesialordning. Det er bedre at NRK er underlagt PFU og rettsvesenet, sier Omdal.

- Men viser ikke alle de klagene som nå er kommet inn, at det er behov for Kringkastingsrådet?

- Nei. Det betyr bare at det er veldig lett å lage aksjoner via media, og at noen har mobilisert.

- Måtte rykke ut

Ørjasæter ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Hun sa i en epost til Klassekampen i går at «Jeg er lei meg på vegne av de mange tusen klagerne som blir hengt ut offentlig av NRK som moralsk dårlige mennesker, før rådet selv har lest så mye som en eneste klage.»

Men Omdal mener det var naturlig at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen omtalte klagene.

- Det er en selvfølge at en norsk redaktør rykker ut og forsvarer den redaksjonelle beslutningen som er tatt, uten å vente på at Kringkastingsrådet skal ha et møte om en måneds tid, etter stortingsvalget, sier Omdal.

Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold skjønner at NRK måtte dekke saken redaksjonelt. Men han støtter Ørjasæter i at det er uheldig at man får en debatt om klagene, før Kringkastingsrådet eller andre har lest dem.

- Det er så mange klager at det ikke har latt seg gjøre, sier Kokkvold.

- Uheldig

Han mener i likhet med Ørjasæter at NRK burde klargjort tydeligere hva de bygger sin redaksjonelle omtale på.

- De fleste av disse sterke angrepene på Faten er ikke klager til Kringkastingsrådet, men på nettet eller til NRK direkte. Likevel sitter man igjen med et inntrykk av at det er over fem tusen islamofobe klager. Det vet vi ikke, sier Kokkvold.

POLITISK: Torsdag kan du se programlederen Faten Mahdi Al-Hussaini (22) på NRK. Foto: Julia Naglestad / NRK
POLITISK: Torsdag kan du se programlederen Faten Mahdi Al-Hussaini (22) på NRK. Foto: Julia Naglestad / NRK Vis mer

Han er ikke enig med Omdal i at Kringkastingsrådet bør nedlegges.

- Kringkastingsrådet eksisterer fordi NRK har det privilegiet at man kan fakturere det norske folket uten tillatelse. Rådet gir stemme til de mange som ikke alltid mener NRK treffer riktig, bredt nok, eller er tilstrekkelig nyansert, sier Kokkvold.