Omdiskutert Stavangerkunst solgt til millionrekord

- Trist, og helt fantastisk.

UENIGHET OM SALG:  Kunsthall Stavanger valgte å selge Barbara Hepworth-skulpturen for å redde økonomien, noe mange har motsatt seg. På auksjonshuset Christie's i London gikk den under hammeren til rekordsum.
Foto: Auksjonshuset Christie's / NTB scanpix
UENIGHET OM SALG: Kunsthall Stavanger valgte å selge Barbara Hepworth-skulpturen for å redde økonomien, noe mange har motsatt seg. På auksjonshuset Christie's i London gikk den under hammeren til rekordsum. Foto: Auksjonshuset Christie's / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kunsthall Stavanger har grunn til å juble. Onsdag kveld ble Dame Barbara Hepworths skulptur solgt i London for 3,65 millioner pund, langt over anslaget til auksjonshuset Christie's.

Vinnerbudet endte på 3,65 millioner pund, nær 38 millioner kroner, melder Rogalands Avis, og ifølge Aftenbladet.no ble skulpturen solgt etter 8 minutter og 22 sekunder.

«Figure for Landscape» ble solgt til rekordpris. Ifølge Aftenbladet var tidligere høyeste pris for en Hepworth-skulptur 2,4 millioner kroner, og det Bryher II som ble solgt fro den summen i fjor.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som har kjøpt den over to meter høye bronseskulpturen «Figure for Landscape» som har stått på sokkel i Stavanger i 49 år.

- Trist, men fantastisk Christie's anslag var 1 til 2 millioner pund. Tilslaget ble altså langt over den forventede salgssummen og ny rekord for en skulptur av den engelske kunstneren som døde i 1975, 72 år gammel. Hepworth skal ha solgt den rimelig for å sikre at en av hennes skulpturer ble stående i Norge.

Sammenholdt med kommisjonen Christie's beregner seg, må kjøperen ut med 4,17 millioner pund eller over 43 millioner kroner.

- For oss er det veldig trist å selge skulpturen, men når vi først selger den er dette en helt fantastisk pris, sier kunstnerisk leder Hanne Mugaas i Kunsthall Stavanger til Stavanger Aftenbladet onsdag kveld.

Hun sier at pengene betyr at kunsthallen nå går en god og trygg framtid i møte.

- Vi kommer ikke til å bruke opp pengene med en gang, men skal sørge for at vi kan nyttegjøre dem i lang tid fremover, sier Mugaas.

Uenighet Auksjonshusets kunstekspert André Zlattinger opplyste før auksjonen at det var potensielle kjøpere fra både Storbritannia, USA, Asia, Europa, Skandinavia og Norge.

- Prissetting er ingen eksakt vitenskap. Vi baserer oss på tidligere priser og vår kjennskap til potensielle kjøpere når vi setter opp et anslag. Spennet er stort her, men jeg tror det er realistisk, sa Zlattinger.

Kunsthall Stavanger solgte skulpturen for å redde økonomien, men en gruppe medlemmer har vært uenige i salget.

Tirsdag avviste Stavanger tingrett et søksmål fra gruppen mot Stavanger Kunstforening for andre gang.

- Dette bekrefter at vårt vedtak om salg ivaretar foreningens framtid på grunnlag av Stavanger Kunstforenings vedtekter og generalforsamlingens vedtak som støttet salget med 41 mot 15 stemmer, sa styreleder Eirik Moe.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer