IKKE SÅ VERST: Kan Osloregionen og Fabian Stang leve med at bare 29 prosent av landets øvrige befolkning kan tenke seg å flytte hit? Sannsynligvis. Foto: Bjørn Langsem
IKKE SÅ VERST: Kan Osloregionen og Fabian Stang leve med at bare 29 prosent av landets øvrige befolkning kan tenke seg å flytte hit? Sannsynligvis. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Omdømmenes omdømme

Omdømmebarometeret 2013 har latt folket felle sin dom over Oslo. De tolerer oss.

Kommentar

Mandag presenterte hovedorganisasjonen VIRKE sin rapport om Oslos omdømme. Rapporten er en del av et større prosjekt. Annet hvert år presenteres separate omdømmemålinger for byene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Omdømmet måles både blant dem som bor i den enkelte byen, og blant nordmenn som bor andre steder i landet.

Slik er omdømmemålingen også en slags popularitetsmåling. Man måler folks synspunkter, ikke deres kunnskaper om byene. 4092 respondenter har svart, de er hentet fra eksisterende paneler og deltakerne fikk henvendelsen på epost med link videre til webundersøkelse.

Ved første, raske gjennomgang står det nokså dårlig til med Oslos omdømme rundt om i landet, slik denne målingen presenterer den. Mens 73 prosent av byens innbyggere har et positivt inntrykk av byen, er det bare 37 prosent av resten av landet (de "eksterne")som er positive. Men da må det nevnes at hele 48 prosent var verken positive eller negative. De misliker altså ikke Oslo, de bryr seg bare ikke med å mene stort om byen.

Samtidig: Halve Norge kunne ikke tenke seg å bo i hovedstaden. Det lyder jo ikke bra for byen, men alle skal jo ikke bo her, heller. 29 prosent kunne tenke seg å bo i Oslo. Det er kanskje nok til å holde innflyttingstallene oppe, særlig når 33 prosent kunne tenke seg å jobbe i hovedstaden. Og da har ennå ingen spurt svenskene. Hele 89 prosent mener regionen har mange interessante jobber for folk med høyere utdanning,

Bare 30 prosent kunne tenke seg å studere i Oslo, ned 9 prosentpoeng fra 2011. Men likevel er det mer dramatisk at lysten til å studere i Trondheim, Bergen og Stavanger har stupt mer: Interessen for de byene som studiested har falt henholdsvis 17 prosentpoeng, 12 prosentpoeng og 14 prosentpoeng. Det er ikke Oslo som har mistet omdømme, det er lysten på å studere som har stupt. For 80 prosent av de eksterne mener også Oslo er et bra sted å ta høyere utdanning. Bare Trondheim skårer høyere.

Det finnes hyggelige nyheter: Det er flere folk utenbys som er enig i at Oslo er positivt preget av ulike kulturer og etniske grupper enn uenige (39 mot 29 prosent). I Oslo mener 52 prosent at mangfoldet er positivt, bare 22 prosent er uenige. Hvis noen mener at folk flest mener noe annet, så må altså folk flest være i mindretall i Norge.

Et annet spørsmål er hva målingen faktisk måler: Det vi ser er at for alle byområder i landet er det klare negative utfordringer. Langt færre eksterne enn i 2011 kan tenke seg å jobbe i noen av de andre byområdene, eller tenke seg å bo i andre regioner. Enten har vi et uvanlig kraftig nasjonalt oppbluss av lokalpatriotisme og hjemkjærhet. Eller så er det noe rart med målingen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.