Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Omer Bhatti protesterer mot kontroversiell Jackson-film: - Jeg er sikker på at Michael ville vært mot dette

Flere raser over at en hvit mann spiller Michael Jackson i ny film. Historien er også tull, hevder Bhatti.

Oslo 20140116. Norske Talenter på TV2. Ny dommer i år er Omer Bhatti. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20140116. Norske Talenter på TV2. Ny dommer i år er Omer Bhatti. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg synes det er helt fjernt! Jeg er sikker på at Michael ville vært mot at en hvit person skal spille han. Han var en stolt svart mann, sier Omer Bhatti, den norskpakistanske artisten som er kjent for sitt nære vennskap med Michael Jackson.

Flere protesterer Tidligere denne uka ble det offentliggjort at skuespilleren Joseph Fiennes skal spille Michael Jackson i den kommende filmen «Elizabeth, Michael & Marlon». Filmen skal handle om en angivelig biltur Michael Jackson, Marlon Brando og Elizabeth Taylor hadde sammen den 11. september i 2001.

Jackson skal ha invitert Hollywood-ikonene med på konsert, og så skal de tre sammen ha rømt fra New York og satt kursen mot California etter terrorangrepet.

SKAL SPILLE JACKSON: Engelske Joseph Fiennes skal spille Michael Jackson i ny komedie. Foto: Yoram Kahana / Shooting Star / NTB Scanpix
SKAL SPILLE JACKSON: Engelske Joseph Fiennes skal spille Michael Jackson i ny komedie. Foto: Yoram Kahana / Shooting Star / NTB Scanpix Vis mer

Valget av skuespiller har de siste dagene skapt sterke reaksjoner verden over. Mange mener at Fiennes, som hvit mann, ikke har rett til å spille Michael Jackson. Verdens største aviser har omtalt protestene, og i sosiale medier raser folk mot castingen.

- Bilturen har aldri skjedd I tillegg til protestene kan Omer Bhatti forteller at selv premisset for filmen er feil.

Bhatti har fått oppringninger fra USA om den angivelige bilturen, og han har fortalt dem, og nå Dagbladet, at denne bilturen aldri har funnet sted.

PROTESTGRUPPE: Artist Nosizwe Baqwa har opprettet en norsk protestgruppe mot valget av av Joseph Fiennes som Jackson-skuespiller. Foto: Faksimile
PROTESTGRUPPE: Artist Nosizwe Baqwa har opprettet en norsk protestgruppe mot valget av av Joseph Fiennes som Jackson-skuespiller. Foto: Faksimile Vis mer

Bhatti, som tidligere har vært dommer i «Norske talenter», hevder at han var sammen med Jackson da terroren rammet New York i 2001, og at de sammen dro til familie i New Jersey.

- Michael var ikke sammen med Elizabeth Taylor og Marlon Brando den dagen. Jeg kan bekrefte at den bilturen har aldri skjedd. Det er helt «off», sier Bhatti.

Etter Oscar-debatten De mange protestene mot castingen til filmen kommer etter heftig debatt om at ingen skuespillere med minoritetsbakgrunn ble nominert til årets Oscarutdeling. Will Smith og kona Jada Pinkett Smith har vært blant skuespillerne som har protestert mot de helhvite nominasjonene, og nå har Oscar-komiteen selv beklaget og lover endringer.

Michael Jackson skal selv, i et intervju med Oprah Winfrey, ha sagt at ideen om at en hvit person skal spille han var forferdelig.

Engelske Joseph Fiennes, som kanskje er mest kjent for sin rolle i filmen «Shakespeare In Love», har forsvart sin rolle i komedien «Elizabeth, Michael & Marlon» med å si at hans hudfarge er nærmere Michael Jacksons.


Omer Bhatti forteller at Michael Jackson var opptatt av at svarte skuespillere skulle få flere viktige filmroller.

- Michael selv var bevisst på hvordan hvite menn alltid fikk spille svarte hvis det var en positiv rolle, som de kongelige i Egypt. Første gang det var casta svarte som de kongelige i Egypt var hans video «Remember the time». Inntil da ble egypterne alltid spilt av hvite, sier Bhatti.

Bhatti forteller at han ikke liker å snakke om sin nå avdøde gode venn, men at akkurat denne saken engasjerer han så mye at han vil protestere høylytt.

- Selv om folk liker å få fram at Michael så hvit ut, så det var en hudsykdom. Jeg så det, og jeg vet hvor mye han slet med den sykdommen. Men han var en stolt svart mann.

- Stort problem En annen nordmann som er provosert over skuespillervalget i den kommende filmen, er Nosizwe Baqwa. Hun starta like gjerne en Facebook-aksjon mot skuespillervalget.


Baqwa er søster av «Madcon»-medlem Tshawe, og har i mange år jobba som artist. Til Dagbladet forklarer hun frustrasjonen hun opplevde da hun så at Fiennes var blitt besatt i rollen om Jackson.

Det resulterte i Facebook-siden «We who do not want Joseph Fiennes to play Michael Jackson».


- Jeg er rett og slett opprørt. Det var et lite sensitivt valg. Man fjerner Michaels historie og erstatter det med noe annet. Her er det et behov for politisk sensitivitet, sier Baqwa.

Hun mener det ikke handler om skuespillerens hudfarge, men at det går på representasjon og makt.


- Det er et stort problem og historieløst. Jeg håper flere liker sida på Facebook og ser at dette problemet rammer flere steder, forklarer hun og legger til at folk som har likt siden har gjort det i solidaritet, men også med humor.

- Barn vil speile seg Baqwa nevner flere problemstillinger ved castingen. En av dem går på framstillingen av artisten for de kommende generasjonene.

- Selv om filmen handler om perioden hvor Jackson var hvit, var han en representasjon av sin historie. Det handler om at han er et idol afrikanske barn, som kanskje ikke vet at han var svart, kan speile seg i, avslutter hun.



Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram