Thomas Erikson: «Omgitt av idioter»

«Omgitt av idioter»-besøk slaktes

Norsk sakprosafestival har den svenske forfatteren Thomas Erikson som en av hovedattraksjonene. I fjor ble han kåret til «Årets villeder» i Sverige.

OMSTRIDT: Forfatter Thomas Erikson har fått kritikk for bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater». Her med forfatterkollega og kone Christina Erikson i 2016, i forbindelse med et boksamarbeid mellom de to. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
OMSTRIDT: Forfatter Thomas Erikson har fått kritikk for bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater». Her med forfatterkollega og kone Christina Erikson i 2016, i forbindelse med et boksamarbeid mellom de to. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB scanpixVis mer

Den 12. oktober går Norsk sakprosafestival av stabelen. Festivalen presenterer den svenske forfatteren Thomas Erikson, sammen med britiske Antony Beevor, som «to av dei desiderte høgdepunkta» på sine Facebook-sider.

Thomas Erikson er mannen bak bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater», utgitt på norsk av Gyldendal forlag.

Bøkene har lenge ligget på bestselgerlistene i Norge. «Omgitt av idioter» ble fjorårets niende mest solgte sakprosabok, mens «Omgitt av psykopater» ligger på en foreløpig tiendeplass for 2019, viser tall fra Bokhandlerforeningen.

Bøkene kategoriserer blant annet mennesker etter fire ulike farger, som står for forskjellige personlighetstrekk.

Kåret til «Årets villeder»

Thomas Erikson har bakgrunn som foreleser, coach, lederutvikler, salgstrener og forfatter, ifølge Gyldendal.

Men i Sverige har Erikson skapt kontrovers. I fjor ble han kåret til «Årets förvillare 2018», som kan oversettes til «Årets villeder», av foreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) i Sverige.

Dette er en stiftelse med formål å fremme folks kunnskap om vitenskapelige metoder og resultater.

«Thomas Erikson har med boka «Omgitt av idioter» og sin omfattende forelesningsvirksomhet lykkes å villede en stor del av det svenske folket til å tro på ren pseudovitenskap og grove psykologiske forenklinger,» skriver VoF.

Sammenliknes med horoskop

I en kritisk artikkel i svenske Filter gås Eriksons «Omgitt av»-serie i sømmene av professor Magnus Lindwall fra psykologisk institutt ved Göteborgs universitet.

- Det er veldig ordentlig innpakket. Et veldig pent produkt. Men sannheten er at det ikke er mer vitenskapelig enn et horoskop, sier Lindwall til Filter.

Lindwall er svært kritisk til det han kaller pop-psykologer, som han mener får mennesker til å tro at de har peiling når de ikke har det. Ifølge Lindwall presenterer de en metode som virker korrekt på overflaten, men som er basert på et feilaktig grunnprinsipp - og som derfor aldri kan lede til det resultatet de håper på.

- Det er akkurat det som han har gjort her. Han har tatt noe som er ekstremt løst basert på forskning, og pimpet det opp med egne anekdoter og erfaringer. Hadde han solgt like bra om han hadde vært ærlig? Nei, det tror jeg ikke. Styrken ligger i å si: «Dette er forskning. Dere kan stole på det».

- Mistet gangsynet

Thomas Erikson deltok også på Sakprosafestivalen i fjor. Da ble billettene revet bort på noen timer, ifølge festivalen.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger er kritisk til at Sakprosafestivalen igjen velger å la ham stå på scenen.

- Det tyder på at de har mistet gangsynet, sier Krøger.

- Han er en coach, og det virker ikke som om han har noen som helst vitenskapelig og faglig bakgrunn, uten å være coach og foredragsholder.

Hun mener at festivalen gir forfatteren kredibilitet ved å la ham stå på scenen.

- De innlemmer ham i en seriøsitet. De tenker vel at han vil dra folk, fordi han har solgt mange hundre tusen eksemplarer. Men det virker ekstremt useriøst, sier Krøger.

REAGERER: Litteraturanmelder i Dagbladet, Cathrine Krøger. Her avbildet på Litteraturhuset i vår, i forbindelse med at hun mottok Årets kritikerpris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Litteraturanmelder i Dagbladet, Cathrine Krøger. Her avbildet på Litteraturhuset i vår, i forbindelse med at hun mottok Årets kritikerpris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Han klovnen fra Sverige»

Hun er overrasket over at Sakprosafestivalen velger Erikson som et av trekkplastrene, ved siden av krigshistorikeren Antony Beevor.

- Du kan jo tenke deg hva Beevor tenker når han står på samme scene som han klovnen fra Sverige.

- Mener du at Sakprosafestivalen bør droppe Erikson?

- Ja, jeg synes det virker flåsete og useriøst at han er en av hovedattraksjonene. Men hvis det er sånn festivalen vil framstille seg selv, får de stå for det, sier Krøger.

- Jeg synes det er veldig ålreit at de lager en norsk sakprosafestival, fordi det er mye god sakprosa som kommer ut. Men nettopp derfor synes jeg også at det er forstemmende at de lar ham være en av hovedattraksjonene.

Sterkt kritisk

Krøger får støtte fra Hilde Østby, litteraturanmelder i Aftenposten og sakprosaforfatter hos Cappelen Damm.

REAGERER: Hilde Østby, litteraturanmelder og sakprosaforfatter. Foto: Anna Julia Granberg
REAGERER: Hilde Østby, litteraturanmelder og sakprosaforfatter. Foto: Anna Julia Granberg Vis mer

Hun har blant annet skrevet «Å dykke etter sjøhester», ei bok om hukommelse, psykologi og nevrovitenskap, sammen med søsteren Ylva Østby. Sistnevnte jobber ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- At Thomas Erikson nå skal inviteres til sakprosaens høyborg, det synes jeg er helt feil, sier Hilde Østby til Dagbladet.

Hun har anmeldt to av Eriksons bøker, og stempler verkene som «ren kvasivitenskap».

- Det er på et veldig lavt faglig nivå. Han forsvarer seg mot kritikken ved å si at dette er populærvitenskap, men det må ha noe med vitenskap å gjøre, skal det kunne kalles populærvitenskap, påpeker Østby.

Hun sier Erikson baserer seg på «vitenskap» som var populær i mellomkrigstida, og som er helt utdatert i dag.

- Det er som å invitere en astrolog.

SLAKTET HOS NABOENE: I forbindelse med bokturneen holdt Michelle Obama show i både København og Stockholm – hvor hun mottok svært dårlige skussmål. I april stod hun på scenen i Oslo - og her er dommen! Video: Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

«De fremste ekspertene»

Det er sjuende gang at Sakprosafestivalen arrangeres av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

«Norsk sakprosafestival 2019 går rett til der det brenn, til krig, klimaendringar, samlivsbrot og flukt. Vi inviterer nokre av dei fremste ekspertane i verda på ymse kriser for å gjere oss klokare på dei mørkaste temaa», skriver festivalen på Facebook.

Hilde Østby reagerer sterkt på at festivalen tar Erikson inn i varmen.

- Det er respektløst å gi ham legitimitet på linje med gode sakprosaforfattere som forholder seg til virkeligheten og til virkelig forskning.

Litteraturanmelderen etterlyser en kritisk motstemme når Erikson skal innta Litteraturhuset med sitt foredrag 12. oktober. Ifølge arrangementet på Facebook skal Erikson snakke i 45 minutter.

- Jeg synes at en sånn mann ikke skal inviteres i en setting uten at det kommer motargumenter.

Svarer på kritikken

Mette Karlsvik, festivalsjef for Norsk sakprosafestival, er forelagt kritikken fra Østby og Krøger. Hun forklarer bookingen av Erikson slik:

- Siden «Omgitt av idioter» har Thomas Erikson vært blant de mestselgende oversatte sakprosaforfatterne i Norge. Hvorfor er han det? Hva er «fenomenet» Thomas Erikson? Dette ønsker Sakprosafestivalen å utforske, skriver Karlsvik i en mail.

- Vi er en festival som ønsker å nå ut til et bredt publikum.

FESTIVALSJEF: Mette Karlsvik i Norsk sakprosafestival. Foto: Tove K. Breistein
FESTIVALSJEF: Mette Karlsvik i Norsk sakprosafestival. Foto: Tove K. Breistein Vis mer

Vil ikke droppe

Karlsvik opplyser at det vil bli arrangert en samtale med Erikson om hans forfatterskap etter foredraget. Der vil det bli «rom for refleksjoner rundt sjangeren han skriver om og hans måte å jobbe innenfor sjangeren», samt en utforsking av nettopp «fenomenet Erikson».

Denne samtalen har ikke blitt annonsert i festivalprogrammet ennå. Det tar Karlsvik selvkritikk for på vegne av festivalen.

- Festivalen har så langt offentliggjort om lag en femtedel av programpostene. Vi venter med å lansere og publisere programposter til alle detaljer er på plass. Når det gjelder kontekst-arrangementet som blir i etterkant av Eriksons foredrag, har vi ikke ennå fått på plass samtalepartneren, sier festivalsjefen, og fortsetter:

- Her har det vært en misforståelse, som Sakprosafestivalen tar kritikk for: vi skulle ha informert følgerne våre om at de programpostene som vi så langt har offentliggjort ikke gir det fulle bildet.

Karlsvik vil ikke droppe Erikson fra programmet, slik Cathrine Krøger mener festivalen bør.

- Når så mange nordmenn leser og mer eller mindre blir farget av det han skriver, så mener jeg at det er rett at landets største sakprosafestival diskuterer fenomenet.

Slår tilbake

Gyldendal forlag opplyser at forfatteren ikke har anledning til å gi en kommentar fredag, men viser til Thomas Eriksons egen hjemmeside, der forfatteren ved flere anledninger har svart på kritikk han har blitt konfrontert med.

- Jeg er ydmyk over at kritikk kan oppstå om man selger så mange bøker og når et så stort publikum som jeg har gjort det siste året, skriver Erikson i et innlegg datert 1. februar.

Han viser også til et intervju han har gitt til det svenske nyhetsbyrået TT, sitert av SVT, der han kommenterer «Årets villeder»-tittelen.

- Man sier at det savnes vitenskapelige bevis, men det man overser er at det ikke finnes noe som fullt ut kan beskrive et menneske. Mennesker er sammensatte. Psykologi er komplekst og det er ikke en eksakt vitenskap. Ingen systemer er vanntette, sier Erikson til TT.

Erkjenner mangler

Erikson baserer seg på DISC-modellen, som bygger på en teori fra 1920-tallet av den amerikanske psykologen William Moulton Marston (for øvrig mannen bak «Wonder Woman»). TT skriver at modellen har fått stor spredning siden den gang, men at den i dag anses som motbevist av forskersamfunnet.

- DISC-modellen har, akkurat som andre liknende metoder, sine mangler. Noe jeg påpeker tydelig i bøkene mine, skriver Erikson i et innlegg datert 15. januar.

I et annet innlegg imøtegår Erikson kritikken som blir presentert i Filter-artikkelen.

Her påpeker han blant annet at «Omgitt av idioter» ikke er for vitenskapelig verk å regne, men at boka faller inn under kategorien populærvitenskap.

- Boka er skrevet på en enkel og lett tilgjengelig måte. Jeg har bevisst valgt et personlig stilgrep med fargesterke eksempler fra livet og en del humoristiske, halsbrekkende sammenlikninger, hvilket er motsetningen til en akademisk uttrykksform, skriver Erikson.

Han reagerer på påstanden om at boka mangler kilder, og trekker blant annet fram nevnte Marston og Institutet för personlig utveckling (IPU) som kildeeksempler.