OMSTRIDT: Forfatter Thomas Erikson har fått kritikk for bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater». Her med forfatterkollega og kone Christina Erikson i 2016, i forbindelse med et boksamarbeid mellom de to. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
OMSTRIDT: Forfatter Thomas Erikson har fått kritikk for bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater». Her med forfatterkollega og kone Christina Erikson i 2016, i forbindelse med et boksamarbeid mellom de to. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB scanpix Vis mer

«Omgitt av idioter»-forfatter slår tilbake: - Sensur

Kritikere mener Thomas Erikson ikke bør få stå på scenen på Norsk Sakprosafestival. - Snobberi, mener forfatteren.

Publisert

Den svenske forfatteren Thomas Erikson har ligget høyt oppe på norske bestselgerlister med sine bøker «Omgitt av idioter», «Omgitt av psykopater» og nå også «Omgitt av dårlige sjefer».

Han skal stå på scenen som et av trekkplastrene under Norsk Sakprosafestival den 12. oktober. Det reagerer litteraturkritikere Cathrine Krøger i Dagbladet og Hilde Østby i Aftenposten kraftig på.

- Det er som å invitere en astrolog, sa Østby til Dagbladet forrige uke.

- Det er respektløst å gi ham legitimitet på linje med gode sakprosaforfattere som forholder seg til virkeligheten og til virkelig forskning.

Eriksons bøker kategoriserer blant annet mennesker etter fire ulike farger, som står for forskjellige personlighetstrekk.

Forfatteren har tidligere møtt sterk kritikk i Sverige. I fjor ble han kåret til «Årets förvillare 2018», som kan oversettes til «Årets villeder», av foreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) i Sverige.

- Sensur

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger mener Norsk Sakprosafestival bør droppe Erikson.

- Han er en coach, og det virker ikke som om han har noen som helst vitenskapelig og faglig bakgrunn, uten å være coach og foredragsholder, sa Krøger til Dagbladet.

Erikson var ikke tilgjengelig for kommentar forrige uke. Men nå slår forfatteren tilbake mot kritikken.

- Å bare akseptere psykologer eller forskere som forfattere av bøker om viktige evner, tyder på et urovekkende snobberi, for ikke å snakke om elitisme. Mine bøker henvender seg ikke til akademikere eller professorer - jeg skriver for allmenheten som vil lære seg mer om hvordan vi mennesker fungerer, skriver Erikson i en epost til Dagbladet.

Han mener det er oppsiktsvekkende at kritikerne mener han ikke hører hjemme på scenen på Sakprosafestivalen.

- Å sensurere informasjonen som allmenheten skal få ta del i er oppsiktsvekkende. Å ta til orde for sensur oppleves ikke særlig som 2019. Hvis bare etablerte forskere fikk lov til å uttale seg og skrive bøker, hadde bokhyllene vært skremmende tomme, sier Erikson.

Bøkene til Erikson har lenge ligget på bestselgerlistene i Norge. «Omgitt av idioter» ble fjorårets niende mest solgte sakprosabok, mens «Omgitt av psykopater» ligger på en foreløpig tiendeplass for 2019, viser tall fra Bokhandlerforeningen. I forrige uke lå «Omgitt av dårlige sjefer» på 11. plass for generell litteratur.

- Anekdoter

Kritikken mot forfatteren har blant annet dreid seg om den psykologiske modellen som han bruker i bøkene sine.

Bøkene bygger på den såkalte DISA- eller DISC-modellen. Den ble utviklet av psykologen William Moulton Marston på 1920-tallet i USA, ifølge Wikipedia.

På 1950-tallet ble modellen etter hvert også brukt til tester for å rekruttere i arbeidslivet, skriver Aftenposten. I dag brukes metoden fortsatt som grunnlag for personlighetstester og rekruttering.

Metoden går i svært korte trekk ut på at du kan kategorisere mennesker i forskjellige personlighetstyper, symbolisert ved fire farger.

Men psykologer er svært kritiske til metoden.

I en artikkel i svenske Filter gås Eriksons «Omgitt av»-serie i sømmene av professor Magnus Lindwall fra psykologisk institutt ved Göteborgs universitet.

Han sier at metoden «ikke er mer vitenskapelig enn et horoskop».

- Han har tatt noe som er ekstremt løst basert på forskning, og pimpet det opp med egne anekdoter og erfaringer, sier Lindwall.

- Misforståelser

Litteraturanmelder Hilde Østby sier at Erikson baserer seg på «vitenskap» som var populær i mellomkrigstiden, og som er helt utdatert i dag. Hun sammenlikner det vitenskapelige nivået på bøkene hans med astrologi.

Slik svarer Erikson på dette:

- Jeg kan ingenting om astrologi, og har ingen kommentarer til dette. Jeg har tydelig og klart beskrevet bakgrunnen til DISA-modellen og hvordan den fungerer. Man trenger ikke like DISA-modellen, men den er hundre prosent korrekt beskrevet. Du kan se boka som forbrukeropplysning, sier Erikson.

Han mener at den svenske foreningen VoFs kåring av ham selv til «Årets villeder» er basert på åpenbare misforståelser.

- Jeg hevder ingen steder at DISA-metoden er vitenskapelig vanntett. Tvert imot fremgår det allerede i første kapittel at boka ikke påstår at den skal dekke all menneskelig oppførsel, sier Erikson.

Han understreker at DISA-modellen ikke er en personlighetstest.

- DISA-modellen er et selvvurderingsverktøy som beskriver menneskelig oppførsel. Det er stor forskjell på oppførsel og personlighet, skriver Erikson.

- Vil slippe en konkurrent

Den svenske foreningen VoF skriver at Erikson med boka «Omgitt av idioter» og hans forelesningsvirksomhet villeder folk til å tro på «ren pseudovitenskap og grove psykologiske forenklinger». Det er Erikson sterkt uenig i.

- Personlige meninger kan man fritt uttrykke, men også kritikere må forholde seg til sannheten, sier han.

- Selv om majoriteten av mine kritikere er psykologer, er mange i likhet med meg konsulenter, foredragsholdere og forfattere - av bøker ingen har hørt om. Det ser mest ut som om de vil slippe en konkurrent, sier Erikson.

Han sier at han får mange eposter fra positive lesere som sier de endelig forstår sin sjef, partner, venner eller ansatte bedre etter å ha lest boka.

- Rundt en kvart million nordmenn har lest «Omgitt av idioter». Jeg ville passet meg for å framstille dem som idioter. Mine lesere er fullt kapable til å tenke selv, sier Erikson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer