«Omgitt av idioter»-forfatter slår tilbake: - Sensur

Kritikere mener Thomas Erikson ikke bør få stå på scenen på Norsk Sakprosafestival. - Snobberi, mener forfatteren.

OMSTRIDT: Forfatter Thomas Erikson har fått kritikk for bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater». Her med forfatterkollega og kone Christina Erikson i 2016, i forbindelse med et boksamarbeid mellom de to. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
OMSTRIDT: Forfatter Thomas Erikson har fått kritikk for bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater». Her med forfatterkollega og kone Christina Erikson i 2016, i forbindelse med et boksamarbeid mellom de to. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den svenske forfatteren Thomas Erikson har ligget høyt oppe på norske bestselgerlister med sine bøker «Omgitt av idioter», «Omgitt av psykopater» og nå også «Omgitt av dårlige sjefer».

Han skal stå på scenen som et av trekkplastrene under Norsk Sakprosafestival den 12. oktober. Det reagerer litteraturkritikere Cathrine Krøger i Dagbladet og Hilde Østby i Aftenposten kraftig på.

- Det er som å invitere en astrolog, sa Østby til Dagbladet forrige uke.

- Det er respektløst å gi ham legitimitet på linje med gode sakprosaforfattere som forholder seg til virkeligheten og til virkelig forskning.

Eriksons bøker kategoriserer blant annet mennesker etter fire ulike farger, som står for forskjellige personlighetstrekk.

Forfatteren har tidligere møtt sterk kritikk i Sverige. I fjor ble han kåret til «Årets förvillare 2018», som kan oversettes til «Årets villeder», av foreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) i Sverige.

- Sensur

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger mener Norsk Sakprosafestival bør droppe Erikson.

- Han er en coach, og det virker ikke som om han har noen som helst vitenskapelig og faglig bakgrunn, uten å være coach og foredragsholder, sa Krøger til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer