Omid gjør narr av alt og alle

Sleivkjeften Omid Djalili er tilbake på Soria Moria Festivalen med store doser politisk ukorrekt humor. - Etniske vitser er morsomme, mener den iransk-engelske standupkomikeren.


I England elsker publikum å bli provosert av frittalende Omid Djalili. Han fleiper rått med sin egen iranske bakgrunn, men andre nasjonaliteter og grupperinger må bare ikke tro de slipper unna. Både rasister og politisk korrekte etnofans får passet påskrevet.

- Humoren min handler om at vi alle er grunnleggende like, til tross for våre ulikheter. Samme hvor du drar i verden, kan du finne etnisk dritt å slenge når du blir forbanna på taxisjåføren, flirer Omid. - Unntatt i Norge, blunker han uskyldig.

- Nordmenn er så reine, høflige og effektive at jeg blir helt stum. Og det betyr bare at dere egentlig virker forbannet kjedelige.

- Har du ingen tabuer som komiker?

- Nei! Eller... Jeg ville aldri gjort narr av de sentrale figurene i en religion: Jesus, Buddha eller Allah. Men jeg fleiper gjerne med religiøse idioter. Og jeg har ennå ingen fatwaer på meg!

Omid Djalili har også gjort filmroller, blant annet i «The Mummy» og Ridley Scotts nye «Gladiators». Han debuterte som standuper med «Short Fat Kebabshop Owner's Son» i 1995, og gjorde stor suksess på Soria Moria Festivalen i 1998. I år har han utvidet forestillingen og fått med seg to norske kolleger som oppvarmere. «Ukeslutt»-radarparet Radio Yalla, Ali Djabbary og Banthata Mokgoatsane har for anledningen flyttet «botikken» fra «Toyen» til Torshovteatret. Forestillingen hadde premiere i går, og spilles hele helga.