LEDER

Omkamp om datalagring

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

ENDA EN GANG UTSETTES iverksettelsen av det omdiskuterte Datalagringsdirektivet (DLD), nå til 2015. Regjeringen viser til den pågående behandlingen av direktivet i Europadomstolen. Domstolen skal avgjøre om direktivet er i strid med EUs grunnlov og Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Samtidig har amerikanske sikkerhets- og etterretningsorganisasjoners avlytting i Europa skapt et nytt politisk klima rundt beskyttelsen av borgernes kommunikasjon. Snowden-avsløringene har vist at statlige myndigheter er fullt i stand til å misbruke adgangen til alle typer elektronisk kommunikasjon. Det er blitt tydelige demonstrert at teknologien ikke bare øker borgernes mulighet til å delta i det offentlige ordskiftet og til å påvirke politiske prosesser. Teknologien kan også vendes mot borgerne gjennom overvåking og kontroll.

DATALAGRINGSDIREKTIVET ble vedtatt i Stortinget i 2011 med stemmene fra Arbeiderpartiet og det meste av Høyre. De daværende regjeringspartiene SV og Senterpartiet tok dissens i regjeringen. Det nåværende regjeringspartiet Frp var tydelig motstander av direktivet. Også Venstre og KrF gikk imot. Ungdomsorganisasjonene i samtlige partier var imot DLD. Gjennomføringen hviler altså på et smalt politisk flertall. F.eks. var sterke krefter i Høyre negative til direktivet. Siden den gang har det dukket opp mer juridisk tvil om holdbarheten. Det er også kjent at Danmark - som har iverksatt datalagring - kan vise til svært dårlige erfaringer. Nytteverdien er meget lav, selv om det danske systemet er enda mer utleverende enn det Stortinget vedtok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer