VINNERUTKASTET: Jonas Dahlbergs «Memory Wound».
VINNERUTKASTET: Jonas Dahlbergs «Memory Wound».Vis mer

Leder: 22. juli-minnesmerke

Omkamp om monumentet

Kunstverket er respektfullt og originalt.

Meninger

Nylig ble det kjent at regjeringen tilbyr Utøya-naboene et forlik i saken om minnesmerket på Sørbråten. Naboene går til søksmål mot staten for å hindre at kunstneren Jonas Dahlbergs verk «Memory Wound» blir realisert. Kunstverket, i form av et kutt i fjellet, skal lokaliseres på landsida i Hole kommune ved Utøya, der 69 unge mennesker ble skutt av terroristen Anders Behring Breivik den 22. juli 2011. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har uttalt at regjeringen ikke ønsker noen lang og opprivende rettssak om minnesmerket, og foreslår derfor å forkaste Dahlbergs kunstverk. Et alternativt kunstverk kan reises på samme sted, ifølge forslaget til forlik.

Verket «Memory Wound» har vært omstridt. Mange har hatt innvendinger mot det de har kalt et permanent sår i landskapet. Nå viser det seg at det ikke er kunstverkets utforming, men stedsvalget, som plager naboene. Deres advokat fastholder at de ikke under noen omstendighet vil godta plasseringen. Søksmålet vil derfor gå sin gang. Naboene mener at 22. juli-minnesmerket vil påføre dem helseplager ved å være en stadig påminnelse om tragedien.

Dette er blitt en ulykkelig prosess, og regjeringens forslag til forlik gjør ikke saken bedre. Det var en unnlatelsessynd at lokalbefolkningen ikke ble trukket med i planleggingen av prosjektet. Når det er sagt, må det påpekes at det er et nasjonalt minnested som skal opprettes. Utøya ligger der den ligger. Den var åstedet for den verste forbrytelsen i Norge etter 2. verdenskrig. Man kan ikke ignorere det som har funnet sted på øya. Det er tvert imot viktig at kommende generasjoner minnes på tragedien og lærer av den. Det er hensikten med et minnesmerke.

Støttegruppa for de etterlatte har vært representert i utvalget som kom fram til 22. juli-minnesmerkets plassering og vinnerutkast. Vi mener at Jonas Dahlbergs kunstverk er både respektfullt og originalt. Ikke minst baserer det seg på en kreativ fortolkning av det tapet både den enkelte pårørende og hele det norske folket led etter Utøya-massakren. Å utlyse en konkurranse om en alternativ utforming er å underkjenne kunstverkets kvalitet. Det fortjener ikke Jonas Dahlberg, som tross alt har levert en løsning så kraftfull at den vant i konkurranse med flere andre forslag. Her har vi anledning til å få et monument som tydeliggjør at Utøya-tragedien er et sår som ikke gror. Å forkaste det til fordel for noe mer tradisjonelt og anonymt, vil være en pinlighet vi ikke trenger i denne saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.