Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Byplanlegging

Omkamp om nytt regjeringskvartal

Håpet er at det ikke går prestisje i saken.

VIL HA OMKAMP: Venstres nestleder Ola Elvestuen
VIL HA OMKAMP: Venstres nestleder Ola Elvestuen Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det planlagte nye regjeringskvartalet i Oslo må fortsatt betegnes som et luftslott. I alle fall i den formen Kommunal- og moderniseringsdepartementet under tidligere statsråd Jan Tore Sanner (H) og Statsbygg har gått inn for. I regjeringsplattformen som ble vedtatt i forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre på Jeløya i begynnelsen av januar, var nytt regjeringskvartal et hett tema. Forhandlingene resulterte i følgende kompromiss: «Regjeringen vil vurdere en trinnvis og nedskalert utbygging av nytt regjeringskvartal».

Men det er uenighet mellom partene om hva dette kompromisset innebærer. I utgangspunktet vil Høyre flytte alle departementene, bortsett fra Forsvarsdepartementet, inn i kvartalet på Hammersborg. Partiet går inn for å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse, rive Y-blokka og bygge tett og høyt. Venstre har mange Osloborgere med seg i synet på at resultatet vil bli en mastodont som vil prege hele Oslo sentrum. Venstre vil ha en lavere bygningsmasse og vil at UD skal forbli på nåværende adresse. Venstres nestleder Ola Elvestuen har også gitt uttrykk for ønske om å bevare Y-blokka. Den nye regjeringserklæringen innebærer helt klart en omkamp. Spørsmålet er hvor omfattende endringene kan bli.

De tre regjeringspartiene skal nå forhandle om nedskalering av prosjektet. Det er duket for nye kompromisser. Håpet er at det ikke går prestisje i saken, slik det kan tyde på etter Jan Tore Sanners uttalelser til NRK nylig: «Jeløyaplattformen rokker imidlertid ikke ved regjeringens beslutning om å (...) rive Y-blokken.» Og videre at saken «rokker heller ikke ved regjeringens mål om å samle departementene». Hvis denne steile holdningen skal være premisset for nyvurderingen av prosjektet, trenger Venstre og Ola Elvestuen drahjelp fra annet hold.

Stortinget vil også ha et ord med i laget. Der vil opposisjonspartiene Sp, Ap, KrF og SV fremme et felles forslag om at tre må være viktigste byggemateriale i bygningene. De viser både til klimahensyn og hensynet til norsk treindustri. Det dreier seg tross alt om et offentlig prosjekt med en kostnadsramme på 15–16 milliarder kroner. Men hensynet til omgivelsene og Oslos byliv må veie like tungt. I planleggingen av nytt regjeringskvartal har sikkerhetshensyn trumfet alt annet. Resultatet kan bli, som mange har påpekt, en folketom steinørken i hjertet av hovedstaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!