KOMMENTARER

Omringet av korrupsjon

Spanias statsminister, Mariano Rajoy, kunne ikke la seg avbilde sammen med helseminister Ana Mato under et møte i Deputertkongressen om korrupsjon. Hun måtte ofres kvelden før.

I HARDT VÆR:  Statsminister Mariano Rajoy la torsdag fram et forslag til lov i Deputertkongressen om å stramme inn regnskapsreglene for de politiske partiene, et tiltak for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i det politiske livet som er avslørt. Kvelden før hadde han vært nødt til å sparke helseministeren, som var i ferd med å ødelegge hans budskap. Foto: AFP / Scanpix / DANI POZO
I HARDT VÆR: Statsminister Mariano Rajoy la torsdag fram et forslag til lov i Deputertkongressen om å stramme inn regnskapsreglene for de politiske partiene, et tiltak for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i det politiske livet som er avslørt. Kvelden før hadde han vært nødt til å sparke helseministeren, som var i ferd med å ødelegge hans budskap. Foto: AFP / Scanpix / DANI POZO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etterforskingsdommer Pablo Ruz, som har ansvaret for den såkalte «Gürtel-skandalen», slo i en rettslig kjennelse onsdag fast at helseminister Ana Mato har tjent på de lovbruddene som hennes tidligere ektemann, Jesús Sepúlveda, er siktet for.

Han var ordfører i Pozuelo de Alarcón, utenfor Madrid, og er blant de 43 personene som hittil er siktet i denne store korrupsjonsskandalen som i fem og et halvt år har rystet Spania.

Først og fremst er det ledere i det regjerende Folkepartiet (PP) i Valencia og Madrid som er avslørt for ha utvekslet goder med næringslivet til felles glede på Statens og skattebetalernes regning. Etterforskerne begynte i november 2007 å granske forretningsmannen Francisco Correa og døpte det «Operación Gürtel», som er det tyske ordet for hans etternavn og betyr belte.

Elleville historier lakk etterhvert ut til journalister. Francisco Camps, presidenten i landsdelen Valencia, fra PP, hadde fått dresser til en verdi av rundt 110 000 kroner som takk for tildeling av ulike oppdrag. Seinere har skandalen rullet videre i komikk og alvor.

I et sidespor til PPs hovedkontor i Madrid ble det avslørt at kassereren, Luis Bárcenas, drev dobbel bokføring og hadde ei «Kasse B» for ulovlig partistøtte fra næringslivet. I avhør hevdet Bárcenas at partiets ledere hadde fått ulovlig tilleggslønn fra denne kassa i tjue år. Han ble fengslet i juni 2013 og er i tillegg siktet for skattesvindel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer