Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Omringet av korrupsjon

Spanias statsminister, Mariano Rajoy, kunne ikke la seg avbilde sammen med helseminister Ana Mato under et møte i Deputertkongressen om korrupsjon. Hun måtte ofres kvelden før.

I HARDT VÆR:  Statsminister Mariano Rajoy la torsdag fram et forslag til lov i Deputertkongressen om å stramme inn regnskapsreglene for de politiske partiene, et tiltak for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i det politiske livet som er avslørt. Kvelden før hadde han vært nødt til å sparke helseministeren, som var i ferd med å ødelegge hans budskap. Foto: AFP / Scanpix / DANI POZO
I HARDT VÆR: Statsminister Mariano Rajoy la torsdag fram et forslag til lov i Deputertkongressen om å stramme inn regnskapsreglene for de politiske partiene, et tiltak for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i det politiske livet som er avslørt. Kvelden før hadde han vært nødt til å sparke helseministeren, som var i ferd med å ødelegge hans budskap. Foto: AFP / Scanpix / DANI POZO Vis mer
Kommentar

Etterforskingsdommer Pablo Ruz, som har ansvaret for den såkalte «Gürtel-skandalen», slo i en rettslig kjennelse onsdag fast at helseminister Ana Mato har tjent på de lovbruddene som hennes tidligere ektemann, Jesús Sepúlveda, er siktet for.

Han var ordfører i Pozuelo de Alarcón, utenfor Madrid, og er blant de 43 personene som hittil er siktet i denne store korrupsjonsskandalen som i fem og et halvt år har rystet Spania.

Først og fremst er det ledere i det regjerende Folkepartiet (PP) i Valencia og Madrid som er avslørt for ha utvekslet goder med næringslivet til felles glede på Statens og skattebetalernes regning. Etterforskerne begynte i november 2007 å granske forretningsmannen Francisco Correa og døpte det «Operación Gürtel», som er det tyske ordet for hans etternavn og betyr belte.

Elleville historier lakk etterhvert ut til journalister. Francisco Camps, presidenten i landsdelen Valencia, fra PP, hadde fått dresser til en verdi av rundt 110 000 kroner som takk for tildeling av ulike oppdrag. Seinere har skandalen rullet videre i komikk og alvor.

I et sidespor til PPs hovedkontor i Madrid ble det avslørt at kassereren, Luis Bárcenas, drev dobbel bokføring og hadde ei «Kasse B» for ulovlig partistøtte fra næringslivet. I avhør hevdet Bárcenas at partiets ledere hadde fått ulovlig tilleggslønn fra denne kassa i tjue år. Han ble fengslet i juni 2013 og er i tillegg siktet for skattesvindel.

I oktober kom skandalen med «svarte kort» i Bankia og Caja Madrid, banker som ble nasjonalisert under finanskrisa. Politisk oppnevnte styremedlemmer i bankene hadde fått kredittkort som de fritt kunne bruke på restauranter, hoteller, supermarkeder eller hos gullsmeder og som de aldri trengte å gjøre opp for. I dette tilfellet rammet det både PP og Sosialistpartiet (PSOE). Rodrigo Rato, tidligere sjef for Pengefondet og tidligere minister for økonomi i Spania, ble kastet ut av PP sammen med tolv andre medlemmer i kjølvannet av avsløringene.

I slutten av oktober satte Sivilgarden i gang «Operación Púnica» på ordre fra en etterforskningsdommer. 51 politikere, funksjonærer og forretningsfolk ble arrestert, deriblant Francisco Granados, tidligere generalsekretær og nummer to i PP i Madrid. De er siktet for å ha delt ut offentlige oppdrag til en verdi av 250 millioner euro i løpet av to år mot å få en andel av beløpet i «premie».

Statsminister Rajoy måtte til slutt, 28. oktober, offentlig be om unnskyldning for å «ha utnevnt personer til ansvarsfulle poster som de ikke var verdige til».

De folkevalgte i kommunene og landsdelene har stor makt når det gjelder å tildele offentlige oppdrag. De bestemmer også reguleringsplaner, som under boligbobla hadde store følger for boligbyggere og spekulantene blant dem. Dette er grunnen til at de største skandalene har skjedd i kommunene, og særlig i forbindelse med boligbygging, sier økonomen Elena Costas-Pérez ved Universitat Autònoma de Barcelona til avisa Le Monde.

Ana Mato har i 27 år tjent PP, og hun sto Rajoy nært. Det har stormet rundt henne i tidligere runder av denne skandalen, fordi mange tviler på at hun kunne være uvitende om hva hennes daværende ektemann drev med. Men Rajoy har hittil holdt hånda si over henne.

Ana Mato og hennes barn har fått betalt reiser og gaver til en verdi av minst 36 688 euro, om lag 310 000 kroner, ifølge dommer Ruz. Fødselsdagsselskap for barna, konfirmasjonsfest og andre festligheter ble betalt. Mato sier at hun ikke visste om dette.

Disse pengene var en del av de minst 732 640 euro, om lag 6,2 millioner kroner, som hennes daværende ektemann, Jesús Sepúlveda, fikk i penger, reiser, gaver og biler mot tildeling av offentlige oppdrag fra nettverket til Francisco Correa mellom 2000 og 2005, ifølge dommer Ruz.

Mato er oppført som «deltaker i egenskap av tilgodesett» i kjennelsen fra Ruz. Det er de ord som loven bruker om personer som tjener på lovbrudd uten å være klar over det. Hun har fått rettslig ordre om å oppnevne en forsvarer. Og hun må forklare i retten. Dersom ektemannen blir dømt i tråd med anklagene, må Mato betale tilbake de verdiene som hun urettmessig har fått til kommunekassa i Pozuelo.

Mato hadde tenkt å ri stormen av igjen. Hennes rådgivere forberedte en uttalelse hvor det skulle hete at hun ikke var siktet for noe lovbrudd, skriver avisa El País. Dommeren hadde likestilt Mato og partiet PP, som også er «deltaker i egenskap av tilgodesett». Men uttalelsen ble aldri sendt ut.

Mato ble innkalt til La Moncloa, statsministerens bolig og kontor. Og klokka 19.47 onsdag kveld kom en uttalelse fra Rajoy. Hun hadde søkt avskjed og han hadde godtatt søknaden. Rajoy hadde med andre ord sparket henne.

I dag skulle nemlig de folkevalgte i Deputertkongressen samles til ordskifte om korrupsjonen. Og helseministeren hadde nå blitt altfor belastende for ham. Statsministeren ville ikke ha bilder av seg i aviser og fjernsyn der han satt side om side med Mato på de blå skinnsetene til statsrådene. Det ville ha ødelagt hans budskap.

- Jeg forstår folkets harme. Men Spania er ikke korrumpert, la oss ikke generalisere, sa statsministeren til de folkevalgte i dagens møte.

- Det er ikke den beste dagen for at De snakker om korrupsjon, når Gürtel-affæren eller PP-affæren, det er det samme, har rammet Dem som den har, angrep lederen i PSOE, Pedro Sánchez, statsministeren.

Ana Mato hadde da gått av og var igjen medlem av Deputertkongressen. Men torsdag lot hun sitt sete stå tomt.

Skandalene har rammet Mariano Rajoy og PP hardt når det gjelder oppslutning, men det er nesten like ille for PSOE. Det nye partiet Podemos - «Vi kan» - er på siste måling fra Metroscopia landets største parti med 27,7 prosent av velgerne bak seg. Det er et parti på ytre venstre fløy som har vokst ut av bevegelsen som kalte seg «de indignerte», begge deler barn av den økonomiske og sosiale krisa. Korrupsjonsskandalene har gitt dem god vind i seilene.

PSOE får 26,2 prosent oppslutning, mens PP og Rajoy styrer landet med bare 20,7 prosent av velgerne i ryggen. Spania, som i demokratiets tid alltid har vært styrt av PP (medregnet forløpere) eller PSOE, er i åpenlys politisk krise. På toppen kommer forsøkene fra landsdelen Catalonia på å gå ut av Spania.

Det er et politisk regime i krise, som det haster med å reformere hvis man vil unngå et sammenbrudd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling