Omskjæring av guttebarn

«I siste instans blir problemet om omskjæring av gutter [...] et spørsmål om det norske storsamfunnets toleranse og respekt for religiøse, kulturelle og etniske minoriteters tradisjoner og selvforståelse.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har i lengre tid pågått en debatt både her i landet og internasjonalt om rituell omskjæring av piker og unge voksne kvinner. I den forbindelse er også spørsmålet om omskjæring av gutter på religiøst, rituelt og kulturelt grunnlag brakt på banen, med utgangspunkt i at slik praksis påfører barna fysiske og psykiske traumer, muligvis for resten av livet, på linje med den mishandling kvinnelig omskjæring representerer.

Fra legehold har det vært protestert mot omskjæringen av gutter fordi det innebærer et kirurgisk inngrep uten medisinsk indikasjon. Hva vet vi om omskjæringens medisinske følger? Spørsmålet er viktig å få belyst, fordi det verserer påstander i media om inngrepets skadelige konsekvenser som ikke alltid er like etterrettelige, kfr. Arne Tumyrs innlegg i Dagbladet 16. november.

Det amerikanske akademi for barneleger (American Academy of Pediatrics) har siden midten av 1970-tallet kommet med i alt fire utførlige uttalelser (policy statements) vedrørende omskjæring av guttebarn, den siste i 1999. Uttalelsen er gjengitt i fagtidsskriftet Pediatrics for mars 1999.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer