Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Omskjæring på anbud

Forretningsidé: Utføre unødig kirurgi på kjønnsorganet til spedbarn

KIRURGI: bør begresnes til nødvensdige inngrep, mener Andreas Halse. Illustrasjonsfoto. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
KIRURGI: bør begresnes til nødvensdige inngrep, mener Andreas Halse. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare å gratulere. Den norske regjering og et bredt Stortingsflertall har nå prestert å gjøre unødvendig og medisinsk ubegrunnet kirurgi på spedbarns kjønnsorganer til business.

Ja du leste riktig. Helseforetaket Helse Sør-Øst utlyser nå en «konkurranse blant private tilbydere om rituell omskjæring av guttebarn». Og det er penger å tjene. Størrelsen på kontrakten anslås til å være verdt to millioner kroner eksklusiv merverdiavgift. Til gjengjeld må den private tilbyderen ta på seg å utføre mellom 500 og 1000 omskjæringer.

At norske myndigheter faktisk har endt i en situasjon der de skal betale private for å drive religiøst begrunnet kirurgi på kjønnsorganet til spedbarn er vanskelig å ta innover seg. Allikevel er det akkurat det som har skjedd i et Norge som på papiret er mindre religiøst enn noen gang før.

Ikke bare har norske politikere valg å se bort fra alle faglige og medisinske innvendinger mot omskjæring av guttebarn.

Ikke bare lar man religiøse hensyn overstyre barns rettigheter.

Ikke bare vekter man nok en gang hensyn til voksne følelser fremfor barns kropp.

Nå skal også noen tjene penger på det. Religion og politikk bør definitivt ikke blandes. Religion og penger bør heller ikke blandes. Her har man klart det kunststykket å blande både business, politikk og religion i en salig miks. Ofrene er en gruppe som ikke kan snakke for seg og ikke har noen til å hevde egne interesser.

I konkurransedokumentet for rituell omskjæring av guttebarn (for øvrig en helt absurd setning å måtte skrive) oppgir Helse Sør-Øst selv at noe av grunnen til utlysningen er: «motstand hos mange i det aktuelle fagmiljøet mot å foreta inngrepet.»

Altså. Leger i det offentlige synes det er så etisk uholdbart å påføre barn denne meningsløse operasjonen at de rett og slett nekter å utføre inngrepet. Motstanden er de ikke alene om.

Tunge fagmiljøer som legeforeningen, barneombudet og sykepleierforbundet er så imot praksisen at de ønsker et forbud, snarere enn statlig finansiering. Det er tillegges naturligvis ikke vekt blant våre folkevalgte. Religion er viktigere. Viktigere enn barns rettigheter, fagmiljøenes mening og viktigere enn sunn fornuft.

Barn som en eller annen gang i sitt senere liv gjerne kunne tenkt seg å ha forhuden i behold kan i det minste trøste seg med at man ikke belastet staten mer enn nødvendig. Det billigste tilbudet skal tross alt vinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!