LEDER

Omsorgsfulle gutter

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I stigende grad framstår helseminister Bent Høie og hans opponent, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, som storkoalisjonens ansvarlige radarpar. De kjekler gemyttlig i alle kanaler og er trolig enige om det meste. Tonen var skarpere da Høie var i opposisjon mot flere Ap-statsråder på helse- og omsorgsområdet. For Høyre og Frp var helseområdet en politisk slagmark der de kunne støtte de misfornøyde blant helsepersonellet og kommentere friskt enhver stor eller liten skandale som helse- og omsorgsvesenet produserer. Nå er Høie, av nødvendighet som statsråd, blitt mer ansvarlig, mens Micaelsen gjennom sitt parti til enhver tid er nødt til å være saklig og konstruktiv i sin argumentasjon. I løpet av få år kan hans parti igjen få statsrådsansvar for området.

Begge partier stemte for helsereformen i sin tid. Begge har fra regjeringsposisjon delegert deler av ansvaret til de mange helseforetak og de mange kommuner. Begge har vært for størst mulig lokal frihet, bevilget penger i form av rammeoverføringer til kommunene. Begge er statsbærende partier og representanter for helhetstenkning og kan bare i begrenset grad støtte profesjonenes smalere interesser. I debatt etter debatt ser vi Micaelsen langt på vei gi Høie rett, særlig i studioer hvor statsråden blir angrepet på litt tynt grunnlag. I går hørte vi i Politisk kvarter hvordan Høie raust kommenterte Ap?s selvkritikk på eldreomsorgsområdet. Micaelsen har nemlig vært forbilledlig selvkritisk når det gjelder den forrige regjerings mangelfulle måloppnåelse. Det skulle bli mange tusen flere sykehjemsplasser i kommunene. Det ble noen hundretalls.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer