Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Omsorgssviket

Ingress

Meninger

I en nedslående serie om eldreomsorgen i Norge har NRK avdekket grov svikt i alle ledd, alvorlige lovbrudd og en pleie som verken er faglig eller etisk forsvarlig. Lovbrudd er faktisk regelen, ikke unntaket. Sykehjem er underfinansiert, underbemannet og dårlig organisert. Hjemmesykepleien er ikke tilstrekkelig utbygd, og verken eldre eller pårørende får den hjelpen de har krav på. Eldre blir feilmedisinert og demente får ikke dekket ernæringsbehovet. Listen over feil og mangler er nesten ikke til å tro, hvis det ikke hadde vært for at svikten har vært påtalt og diskutert i årevis uten tegn til bedring.

Eldreomsorg er blant politikernes favorittemner. Det er ikke måte på hvordan eldreomsorgen skal skinne og de eldre skal forgylles. Det fortjener de etter å ha bygget landet, sies det med stor patos. Honnørordene sitter løst. Det er verre med penger og oppfølging av løftene. Gapet mellom de politiske ambisjonene og realitetene tyder dessverre på at de ansvarlige myndigheter ikke har evne til å løse oppgaven mellom valg.

Et forslag er rett og slett å senke ambisjonene. Slutt å fantasere om à la carte menyer og vin til maten. Slutt å besøke moderne sykehjem hvor alt er på stell (for de finnes) og love at slik skal framtidas eldreomsorg være. Konsentrer innsatsen om det mest basale, omsorg for pleietrengende og syke. Det krever ikke bare flere hender, men flere fagpersoner. Mangler og lovbrudd kan spores direkte til stramme budsjetter som medfører lav og ufaglært bemanning.

Når politikere besøker sykehjem møtes de av en liten hær av fagpersoner. På en vanlig dag er det ufaglærte, mange av dem innvandrere som snakker dårlig norsk. Teknologien er på steinaldernivå og mangler elementære systemer for å registrere pasienters behov, for eksempel når det gjelder ernæring og medisinering. Omsorgssektoren har ikke verktøy den minste bedrift trenger for å fungere.

Hvis helseminister Bent Høie møter utfordringen med en slik ydmyk erkjennelse, tenner det et lite håp om endring. Det er bedre å sette seg mål det er realistisk å nå enn å fortsette med festtalene. Høie kan begynne med å sørge for at omsorgssektoren har ressurser og verktøy til å holde seg innenfor loven. Det er ingen liten ambisjon ut ifra dagens virkelighet, men mindre kan den ikke være.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 917867743


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling