LEDER

Omsorgssviket

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I en nedslående serie om eldreomsorgen i Norge har NRK avdekket grov svikt i alle ledd, alvorlige lovbrudd og en pleie som verken er faglig eller etisk forsvarlig. Lovbrudd er faktisk regelen, ikke unntaket. Sykehjem er underfinansiert, underbemannet og dårlig organisert. Hjemmesykepleien er ikke tilstrekkelig utbygd, og verken eldre eller pårørende får den hjelpen de har krav på. Eldre blir feilmedisinert og demente får ikke dekket ernæringsbehovet. Listen over feil og mangler er nesten ikke til å tro, hvis det ikke hadde vært for at svikten har vært påtalt og diskutert i årevis uten tegn til bedring.

Eldreomsorg er blant politikernes favorittemner. Det er ikke måte på hvordan eldreomsorgen skal skinne og de eldre skal forgylles. Det fortjener de etter å ha bygget landet, sies det med stor patos. Honnørordene sitter løst. Det er verre med penger og oppfølging av løftene. Gapet mellom de politiske ambisjonene og realitetene tyder dessverre på at de ansvarlige myndigheter ikke har evne til å løse oppgaven mellom valg.

Et forslag er rett og slett å senke ambisjonene. Slutt å fantasere om à la carte menyer og vin til maten. Slutt å besøke moderne sykehjem hvor alt er på stell (for de finnes) og love at slik skal framtidas eldreomsorg være. Konsentrer innsatsen om det mest basale, omsorg for pleietrengende og syke. Det krever ikke bare flere hender, men flere fagpersoner. Mangler og lovbrudd kan spores direkte til stramme budsjetter som medfører lav og ufaglært bemanning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer