DEBATT

Omstilling er viktigst

De åtte årene under de rødgrønne var preget av svak omstillingsvilje og økende oljeavhengighet.

OFFENSIV: Den offensive klimapolitikken formes når V, KrF, H og Frp finner sammen, skriver klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Ørjan F. 
Ellingvåg /
NTB Scanpix 
OFFENSIV: Den offensive klimapolitikken formes når V, KrF, H og Frp finner sammen, skriver klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Ørjan F.  Ellingvåg / NTB Scanpix 


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiets mest profilerte klimaløfte innebærer storstilte kvotekjøp i utlandet. Internasjonale kvotekjøp er både viktig og riktig klimapolitikk, men kan knapt kalles noe nasjonalt løft. Det bygger ikke den grønne konkurransekraft Norge trenger i omstillingen til lavutslippssamfunnet.

Arbeiderpartiets Terje Aasland mener i Dagbladet 17. juni at Høyre bryter klimaforliket. Jeg vil berolige Aasland med at regjeringen er en garantist for klimaforliket. Her blir det slått fast at Norge skal bli klimanøytral i 2050. I tillegg åpnes det for en fremskynding til 2030, på visse betingelser.

Jeg har advart mot å gjøre dette nå, blant annet fordi vi burde holde oss til Parisavtalens eget system. I dag er det ikke klart hvordan mekanismene for kvotekjøp vil bli, og dermed heller ikke hva konsekvensene for Norges del vil bli. En enkel beregning viser at regningen kan komme opp i 20 milliarder kroner i 2030. Det er et stort beløp, beheftet med betydelig usikkerhet. Nettopp derfor mener jeg vi trenger en grundig vurdering av hva som faktisk er følgene av å fremskynde målet.

Arbeiderpartiet skal ha at det er gjenkjennelig i klimapolitikken når det prioriterer kvotekjøp i utlandet fremfor omstilling i Norge. De åtte årene under den rødgrønne regjeringen var preget av svak omstillingsvilje og en økende oljeavhengighet. Da blir kvotekjøp i utlandet en enkel utvei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer