LEDER

Omstillingen blir dyr

Strømprisene er ikke vårt største problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale energibyrået, IEA, kommer med ei bombe til norske forbrukere. Skal vi nå klimamålene vi har forpliktet oss til, må strømprisen dobles de neste 15 åra.

Framskrivningene er basert på et grundig arbeid, der sju nordiske forskningsinstitutter har bidratt. Det er vanskelig å spå om framtida, og framskrivningene baserer seg på en hel rekke antakelser, som vi ikke har garantier for at blir oppfylt.

Rapporten er likevel svært nyttig lesning. Skal vi evne å redusere klimagassutslippene, må vi se en massiv overgang til fornybare energikilder og/eller redusere forbruket vårt av energi betydelig.

Den viktigste grunnen for de økte strømprisene, er ifølge IEA, at myndighetene får på plass en økende karbonpris. Det er EUs kvotemarked, og arbeidene som gjøres for å forene dette med andre kvotemarked rundt om i verden, som er vårt beste håp i den forbindelse.

Hittil har det vært for mange kvoter i markedet til at kvotemarkedet har sørget for den nødvendige overgangen fra karbon til fornybar. Det er imidlertid håp om at det vil endre seg framover.

Økte karbonpriser vil dra energiprisene oppover. Siden Norge er en del av det europeiske kraftmarkedet, vil det samtidige presse strømprisene oppover. Jo tettere vi knytter oss til Europa for å være deres «grønne batteri», jo tettere sammenheng blir det mellom prisene i Europa og strømprisen her hjemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer