Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Omstillingen blir dyr

Strømprisene er ikke vårt største problem.

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale energibyrået, IEA, kommer med ei bombe til norske forbrukere. Skal vi nå klimamålene vi har forpliktet oss til, må strømprisen dobles de neste 15 åra.

Framskrivningene er basert på et grundig arbeid, der sju nordiske forskningsinstitutter har bidratt. Det er vanskelig å spå om framtida, og framskrivningene baserer seg på en hel rekke antakelser, som vi ikke har garantier for at blir oppfylt.

Rapporten er likevel svært nyttig lesning. Skal vi evne å redusere klimagassutslippene, må vi se en massiv overgang til fornybare energikilder og/eller redusere forbruket vårt av energi betydelig.

Den viktigste grunnen for de økte strømprisene, er ifølge IEA, at myndighetene får på plass en økende karbonpris. Det er EUs kvotemarked, og arbeidene som gjøres for å forene dette med andre kvotemarked rundt om i verden, som er vårt beste håp i den forbindelse.

Hittil har det vært for mange kvoter i markedet til at kvotemarkedet har sørget for den nødvendige overgangen fra karbon til fornybar. Det er imidlertid håp om at det vil endre seg framover.

Økte karbonpriser vil dra energiprisene oppover. Siden Norge er en del av det europeiske kraftmarkedet, vil det samtidige presse strømprisene oppover. Jo tettere vi knytter oss til Europa for å være deres «grønne batteri», jo tettere sammenheng blir det mellom prisene i Europa og strømprisen her hjemme.

En økt karbonpris får imidlertid konsekvenser for mer enn strømprisen. Kullprodusentene er de første som får problemer. Det er derfor bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass heier på en økt karbonpris; det vil gjøre gass billigere enn kull.

Men også olje og gass vil kunne få problemer. Kombinasjonen av en økende karbonpris og subsidiering av fornybare alternativer, vil risikere å gjøre investeringene på norsk sokkel til «stranded assets», tapte investeringer.

I en slik situasjon kan økt eksport av norsk vannkraft til Europa, slik IEA anbefaler, virke forførende. Det kan både supplere andre fornybare energikilder, samt være en betydelig inntektskilde for norske kraftprodusenter. Det kommer imidlertid med en pris, som norske forbrukere og kraftkrevende bedrifter må ta, i form av dyrere strømpris.

Det er ikke den eneste regninga forbrukerne vil bli bedt om å ta. IEA anslår at det grønne skifte vil koste de nordiske landene 333 milliarder kroner. Brukes de riktig er det en regning vi bør ønske velkommen.

Det er imidlertid nok av mektige aktører som vil tjene mye penger på at de brukes feil. Vår jobb er å følge nøye med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!