Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bak huset»

Omstridt Anne Frank-stykke nevner verken nazistene eller jødeforfølgelsen

Et teaterstykke basert på Anne Franks dagbok skaper forargelse i Nederland. Stykket kommer med udokumenterte overgrepsanklager og nevner ikke jødeforfølgelsen.

BERØRTE VERDEN: Historien om Anne Frank (13) som endte livet i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen under 2. verdenskrig har berørt og berører fortsatt verden. Foto: Scanpix
BERØRTE VERDEN: Historien om Anne Frank (13) som endte livet i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen under 2. verdenskrig har berørt og berører fortsatt verden. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teaterstykket, «Achter het Huis», som betyr «Bak huset», er skrevet av forfatter Ilja Leonard Pfeijffer og har planlagt premiere 11. november i Nederland. Stykket har ført til debatt og protester i landet hvor Anne Franks familie holdt seg skjult for tyske tropper under 2. verdenskrig.

Det omstridte teaterstykket om Anne Frank og hennes familie omtaler verken deres jødiske bakgrunn, nazistene eller hvorfor Anne Frank ble tatt av dage. I stedet er stykket satt til nåtid og inneholder udokumenterte overgrepsanklager mot en nederlandsk jøde som levde i skjul sammen med familien, skriver Berlingske Tidende.

I teaterstykket er det diktet opp en historie om at jødiske Fritz Pfeffer begikk overgrep mot Anne Franks søster Margot.

Ifølge Berlingske Tidende er det historisk korrekt at Pfeffer, som var tannlege, levde skjult sammen med familien Frank, men det har aldri vært kjent at Pfeffer noen gang begikk overgrep mot Margot Frank eller andre. Pfeffer døde seinere i konsentrasjonsleir.

- Absurd smakløshet

I Nederland har teaterstykket sparket opp debatten om hvor grensen for kunstnerisk frihet går.

- Uten noen form for dokumentasjon synes Ilja Leonard Pfeijffer og produsent Arjen Stuurman at det er greit å forvrenge virkeligheten og historien om Anne Frank, skriver redaktør Esther Voet i det Israelske ukebladet NIW.

Ifølge Voet viser Pfeijffer og Stuurman det hun beskriver som absurd smakløshet.

- Det er «kreativt misbruk» av Anne Franks navn og minne, skriver hun og sier teaterstykket føyer seg inn i rekken av forsøk på å utnytte personen som er et symbol på holocaust.

Kontroversiell forfatter

Ifølge Times of Israel er Ilja Leonard Pfeijffer kjent for å komme med kontroversielle utsagn om jøder.

I fjor kalte han den nederlandske-jødiske forfatteren Leon de Winter en «militant jøde».

I 2015 skrev Pfeijffer et dikt som skulle være stemmen til en palestinsk mann som hadde mistet sitt hjem og som hadde opplevd at datteren ble lemlestet «av jøder som trampet på vårt hellige land, men som ikke kan gjøre noe galt fordi de er jøder og på grunn av det som har skjedd tidligere».

Mener dagboka er for kjedelig

Til den riksdekkende, venstreorienterte nederlandske avisa de Volkskrant sier Pfeijffer at dagboka i seg selv inneholder for lite drama.

Ifølge Pfeijffer er teaterstykket fiksjon basert på sanne fakta.

- Vi bruker dagboka som utgangspunkt for fantasien. Det er en frihet man kan ta som en forfatter. Det som egentlig skjer i det hemmelige annekset, sett gjennom øynene til en 13-åring, blir litt for kjedelig for et teaterstykke, sier han til avisa.

Produsent Arjen Stuurman sier til de Volkskrant at alle er frie til å gi sin egen tolkning av historiske fakta. Han hevder opphavsretten til dagboka er utløpt da det er 70 år siden Anne Franks død.

Liker ikke stykket

Den riksdekkende, venstreorienterte Nederlandske avisa de Volkskrant skrev i forrige uke at Anne Frank Fondet i Basel truer med rettssak for å forhindre at stykket settes opp.

Ifølge de Volkskrant mener fondet at stykket ødelegger Fritz Pfeffers minne når han gjøres til gjerningsmann i stedet for offer.

Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet fra fondet, ifølge Jerusalem Post.

David Barnouw, forfatter av boka «The Anne Frank Phenomenon» og leder for det Nederlandske institutt for krig, Holocaust og Folkemordstudier, har uttalt til Jewish Telegraphic Agency at han ikke liker stykket etter å ha sett prøveforestillingen, men han er likevel ikke enig med Voet i hennes kritikk av stykket.

- Det er publikum som må avgjøre om stykket er akseptabelt eller ei, sier han til nyhetsbyrået.

Døde i konsentrasjonsleir

Anne Frank har berørt en hel verden med sin dagbok hvor hun skildrer sitt eget og familiens liv mens de lever i skjul i et lite rom bak en bevegelig bokhylle i Prinsengracht 263 i Amsterdam. Her levde familien i konstant frykt for å bli oppdaget av nazistene.

Dagboka ble publisert i 1947 og har siden da blitt oversatt til over 50 språk og solgt over hele verden. Boka har også vært inspirasjon til teaterforestillinger, film og animasjonsfilm for barn.

Etter å ha levd mer enn to år i skjul ble familien oppdaget. Anne endte opp i konsentrasjonsleiren Bergen- Belsen hvor hun døde av tyfus bare 15 år gammel. I 2015 var det 70 år siden den unge dagbokforfatteren døde.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.01.2015 SLITER FORTSATT: Det er 70 år siden Auschwitz-fangene ble frigjort av sovjetiske styrker 27. januar i 1945. Mange av de overlevende sliter fortsatt med å sove om natten. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!