Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Omstridt Facebook-side fjernet: - «Mission completed»

Den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene ble i dag fjernet fra Facebook. Sidens tidligere talsperson mener det var planen hele tiden.

- VI REAGERER: Før kommunevalget i Kristiansand raser protestpartiene fram på målingene. En av de store snakkisene i sørlandsbyen er den nye kunstsiloen, som er blitt et svært omstridt bygg. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Facebook-siden Sørlandsnyhetene har i lengre tid kritisert aktører i Kristiansands næringsliv og politiske miljø gjennom til dels anonyme artikler. Kritikken har i stor grad handlet om det skribentene kaller «kameraderi». Motstand mot byens nye kunstsilo har også vært blant hjertesakene til sidens bidragsytere.

Siden har også fått omfattende kritikk, blant annet fra administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i Stiftelsen Tinius.

- Det er noe manisk og ekstremt konspiratorisk over debatten i Kristiansand, har hun tidligere uttalt til Dagens Næringsliv.

Nå er den omstridte siden fjernet fra Facebook. Det var Dagens Næringsliv som først meldte dette.

Dagbladet kontaktet Sørlandsnyhetene på en e-postadresse oppgitt av tidligere talsperson Nils Nilsen. Der kommer de med følgende uttalelse:

«Sørlandsnyhetene kommer tilbake ved behov. At siden er tatt bort nå, skyldes at man ønsker å bidra til en mindre polarisert debatt i tiden som kommer. Sørlandsnyhetene har for øyeblikket ingen offentlige talspersoner.»

E-posten er signert «oss i Sørlandsnyhetene».

Ingen sjef

Nils Nilsen er bystyrerepresentant for Demokratene i Kristiansand og tidligere talsperson og skribent for Sørlandsnyhetene. Han forteller at han ble utestengt fra Facebook i august. Etter det har han ikke vært tilknyttet Sørlandsnyhetene.

- ET MÅL: Nils Nilsen er tidligere talsperson for Sørlandsnyhetene. Nå sitter han i bystyret i Kristiansand for partiet Demokratene. Han mener det hele tiden har vært et mål at siden skulle legges ned etter valget. Foto: Privat
- ET MÅL: Nils Nilsen er tidligere talsperson for Sørlandsnyhetene. Nå sitter han i bystyret i Kristiansand for partiet Demokratene. Han mener det hele tiden har vært et mål at siden skulle legges ned etter valget. Foto: Privat Vis mer

Nilsen hevder siden har hatt et stort antall bidragsytere og administratorer. Sørlandsnyhetene har ingen sjef, og ingen redaktør, ifølge Nilsen.

Siden han ble utestengt fra Facebook, har han fortsatt å skrive leserinnlegg til siden.

- De har jeg også sendt til Fædrelandsvennen, VG, Nettavisen og Klassekampen, sier han til Dagbladet.

Startet og slutter anonymt

Nilsen er en av to tilknyttet Sørlandsnyhetene som har stått fram med fullt navn. Den andre er milliardær og Bli Vakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal.

Bransdal sa fra seg administratorrettighetene til siden i september. Etter det har siden vært drevet av anonyme bidragsytere.

- Sørlandsnyhetene starta anonymt, så det er naturlig at de avslutter anonymt, sier Nilsen og ler.

Han mener Sørlandsnyhetene hele tiden har vært et prosjekt med en utløpsdato. I det siste innlegget publisert på siden, skriver administrator: «Sørlandsnyhetene tar nå pause på ubestemt tid, men kommer steinhardt tilbake ved behov».

- Det har vært et ønske og et mål hele veien, fra nesten alle som var involvert, om at sida skulle stenges nesten umiddelbart etter valget. Nærmest dagen etter. Da er det liksom «mission completed», sier Nilsen, og understreker at han ikke vet hvem som skrev det siste innlegget.

Varsler søksmål

Styreleder i Stormberg, Steinar J. Olsen, har vært blant Sørlandsnyhetenes største kritikere. Ifølge Dagens Næringsliv undersøker han nå muligheten for å fremme et massesøksmål mot personene bak siden, og har invitert en rekke personer som mener seg uthengt av siden til et møte.

- Det kan se ut som noen ønsker å skjule bevis og gjøre det vanskeligere å avdekke metodene Sørlandsnyhetene har benyttet for å påvirke valget, sier han til avisa.

Nilsen avviser Olsens påstander.

- Det finnes ikke noe hold i påstander om at dette er hets, løgn eller sjikane i større grad enn hos andre aviser. De prøver å skape en alternativ sannhet. Steinar Olsens sannhet deler jeg overhodet ikke. Om han vil gå til søksmål, er det bare å ønske lykke til.

- Er ikke det noe av den samme kritikken som har blitt rettet mot Sørlandsnyhetene?

- Jo. Men forskjellen er at vi har stått bak omfattende samfunnskritikk i lang tid. Vi har bedt kritikerne komme med ett eksempel på hva det er som er løgn, og det klarer de ikke. Det er rett og slett sutring over tapt valg, mener han.

- Tar avstand

Nilsen er forberedt på å bli saksøkt selv.

- Hvis de mener jeg er riktig person å saksøke, får de gjøre det.

Selv om han ikke lenger er et aktivt medlem, er han fornøyd på vegne av siden.

- Sørlandsnyhetene hadde aldri blitt så populære hvis alt var i orden i Kristiansand. Vi har fått til det vi ville, vi er hoppende glade for valgresultatet, og håper vi får by med helt ny styring og ny politisk kurs, sier han.

Dagbladet har forelagt Olsens uttalelser for Sørlandsnyhetene via mail.

«Sørlandsnyhetene tar avstand fra de spekulasjoner og feilaktige beskrivelser/karakteristika som gis av Steinar J. Olsen om siden og dens mange skribenter», skriver de.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media