Omstridt og elsket

Den omstridte boligbyggeren Olav Selvaag døde tirsdag i forrige uke. Blant arkitekter blir han sett på som en kontroversiell pioner. Men Helga Bræin stortrives i Selvaags første hus fra 1949. Og for historikeren Karsten Alnæs var Selvaag rett mann til rett tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I JOMFRUSTIEN 2 på Ekeberg i Oslo står entreprenøren Olav Selvaags første bolig. «Prøvehuset» ble stikk i strid med alle bygningsregler påbegynt i september 1948 og ferdigstilt februar 1949. Tusenvis av mennesker kom for å kikke da nyvinningen sto ferdig. Huset er vertikaldelt og ble solgt for 29424 kroner og 80 øre i 1949. Det ble fredet av Riksantikvaren i 1996. I dag bor HelgaBræin i den ene av husets to leiligheter. Den andre leiligheten fungerer som utstillings- og museumsleilighet.

- Her har jeg bodd her siden 1988, og jeg er 100 prosent fornøyd, sier Bræin.

Plan- og bygningsetaten var alt annet enn fornøyd med Selvaags virksomhet. Sterke krefter mente at huset var av så dårlig kvalitet at det ville falle sammen av seg selv.

I forbindelse med 40-årsmarkeringen i 1988 ble halve huset renovert. Kort tid etter flyttet Helga Bræin inn.

- JEG STORTRIVES her. Jeg har alltid vært en stor beundrer av Olav Selvaag, både av hans ideer og for hva han har betydd for byen. Huset tilfredsstiller alle mine behov. Beliggenheten er ypperlig, og tomta er koselig. Folk er så kravstore i våre dager, men her har jeg alt jeg trenger. Det eneste jeg kunne tenkt meg, er et bislag, sier Bræin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer