Jordan Peterson

Omstridt professor snakker om at menn og kvinner er laget for ulike yrker. Da reagerer toppolitikeren

Leder for Centerpartiet Annie Lööf og professor Jordan Peterson er svært uenige i kveldens episode av «Skavlan».

REAGERER: Leder for det svenske centerpartiet, Annie Lööf, blir tydelig provosert av professor Jordan Petersons meninger om kjønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Video: TV2Vis merVis merVis merVis mer... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld besøker den omstridte psykologiprofessoren Jordan Peterson «Skavlan».

Her gjør han rede for noen av sine omstridte synspunkter rundt kjønn og likestilling. Det får lederen for svenske Centerpartiet, Annie Lööf, til å ta til motmæle.

Størst kjønnsforskjell i Norge

Forfatter Erlend Loe og Annie Lööf, leder for det svenske Centerpartiet, er gjester sammen med Peterson. I et klipp fra kveldens episode tar Lööf kraftig til motmæle mot Petersons påstand om at biologi er primærforskjellen på mann og kvinner.

Peterson mener det er i hovedsak to forskjeller, biologiske og kulturelle, men i samfunn med likestilling får den biologiske forskjellen overtak. Dette argumenterer han for ved å vise til at det er flere kvinner som jobber i helseyrket, og flere menn som jobber i ingeniøryrker.

Onsdag denne uka inntok den kanadiske professoren Oslo Konserthus. Da billettene til foredraget ble lagt ut i sommer, tok det ikke mer enn én time før de var solgt ut.

I foredraget sa han at denne forskjellen mellom kjønnene er størst i Norge, nettopp på grunn av vårt likestilte samfunn. Det skriver Aftenposten.

I kveld tar han opp samme tema på Skavlan.

Ordkrig

- For å kunne bli en ingeniør så må man være mer opptatt av ting enn folk, og flest av dem er menn. Vil du bli sykepleier, så må du være mer opptatt av mennesker enn ting, og flest av dem er kvinner. Dette leder til forskjeller i valg av yrker, da spesielt i Norge. Det er på grunn av biologiske forskjeller, sier Peterson.

Han mener at disse biologiske forskjellene ikke er negative.

- Noe av det du vil spørre deg selv om, er: Hva er formålet med å sette opp samfunnet slik at det er maksimal likhet for muligheter? Og et av svarene er at man maksimerer det frie valget. Hvis man gjør det, maksimerer man også forskjellene i menneskers valg. Du kan ikke ha begge deler, sier han.

Löof er ikke enig, og mener at valg ikke har noe med kjønnsforskjeller å gjøre.

- Jeg tror heller hvordan vi oppdrar barn, hvordan vi lever, utdannelse, kultur og holdninger former mennesker - enten det er en gutt eller ei jente som vokser opp. Og hvis jeg oppdrar datteren min til å bli en leder, være selvsikker og ha en høy utdanning, så tror jeg hun vil ha en god plattform til å bli en sivilingeniør, en toppleder for en bedrift eller å bli en sykepleier, sier hun.

Peterson forsvarer seg ved å si at dette er holdningen til dem som tror at forskjellen mellom menn og kvinner er kulturelt konstruert.

- Men det er ikke hva bevisene viser, sier Peterson til Lööf.

- Jeg er ikke enig, svarer Lööf.

Se klipp av hendelsen øverst i saken.

Kontroversiell

Den omdiskuterte professoren har skapt mange overskrifter siden han først ble kjent i 2016, med Youtube-serien «Professor mot politisk korrekthet». Der kritiserte han blant annet kanadisk lov og sa han nektet å tiltale transkjønnede studenter med kjønnet de selv identifiserer seg med.

Videoene ga ham raskt en kjendisstatus, og per i dag har han over 74 millioner visninger på YouTube.

Peterson har toppet flere bestselgerlister med selvhjelpsboka «12 Rules For Life: An Antidote to Chaos», og blir sett på av mange som en kontroversiell person, spesielt med tanke på hans ideer om politisk korrekthet og forskjeller mellom menn og kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer