Omstridt smerte-kunstner gjenskaper «Skrik» i Oslo

Marina Abramovic skal hylle Edvard Munch.

TIL NORGE:  Den verdenskjente kunstneren Marina Abramovic kommer til Norge til høsten. Hun ønsker å få med seg Oslos befolkning til en performance-installasjon i Ekebergparken. Foto: Ben Gabbe/Getty Images/AF
TIL NORGE: Den verdenskjente kunstneren Marina Abramovic kommer til Norge til høsten. Hun ønsker å få med seg Oslos befolkning til en performance-installasjon i Ekebergparken. Foto: Ben Gabbe/Getty Images/AFVis mer

(Dagbladet): Den verdenskjente performance-kunstneren Marina Abramovic skal gjeste Norge igjen. I august skal 66-åringen hylle Edvard Munchs «Skrik» i Ekebergparken. Det skriver Ekebergparken i en pressemeldig. 

- Vi er stolte av at Marina Abramovic skal skape et stedsspesifikt kunstverk til Ekebergparken, inspirert av dens natur og historie. Ved åpningen av Oslos nye attraksjon og trekkplaster vil totalt 28 kunstnere være representert med unike kunstverk, sier Christian Ringnes, Ekebergparkens initiativtager, i en pressemelding.

Søker personer fra 10-110 år Abramovic, som har serbisk opphav, startet sin karriere på starten av 70-tallet. Hun har bodd i ulike land, og har New York som base.

Abramovic er kjent for å utforske grensene mellom aktør og publikum, og bruker ofte hele kroppen aktivt som lerret i sine verk - gjerne ved å påføre smerte og ofte med nakenhet. Hun blir beskrevet som «performance-kunstens bestemor».

Ifølge Ekebergparken skal den verdenskjente kunstneren lage en hyllest til «Skrik» i Munchs eget landskap. Det sammen med 300 representanter fra hovedstadens befolkning.

I en video lagt ut på ekebergparken.com forteller kunstneren at hun besøkte Oslo i fjor høst, og ble guiden rundt i parken. I videoen forteller Abramovic at hun ble vist stedet hvor Munch malte sitt verdenskjente bilde.

- Jeg ble så overrasket over lokasjonen og utsikten han hadde når han malte, at jeg fikk en ide om å lage en installasjon. For å lage denne installasjonen, trenger jeg hjelp av dere, innbyggere av Oslo. Jeg trenger alle fra 10 til 110 år til å delta, og alle kan ha ulikt arbeid, sier Abramovic og fortsetter:

- Alt fra bønder til soldater, seilere, sykepleiere, studenter, lærere og business-folk kan delta. Vær så snill, kom og bli med. I samme posisjon «Skrik», vil jeg dere skal skrike. Skriket er veldig symbolisk.

Video og bok Det hele skal filmes, og det skal bli en kunstfilm om prosjektet. Ifølge pressemeldingen fra Ekebergparken.com planlegges det å vise videokusnten over hele verden, og prosjektet skal også gis ut i bokform.

- To av hennes mest kjente performance-forestillinger handlet om å skrike ut hele sitt følelsesregister. Verket hun nå skal skape for Ekebergparken blir beslektet med suksessen «The Artist is present», som samlet mer enn 750 000 mennesker på Museum of Modern Art (MoMA) i New York i 2010, sier Ringnes.

HAR VAKT REAKSJONER:  Flere av Abramovic sine performanser har skapt reaksjoner, som "Nude with Skeleton", som ble vist på Museum of Modern Art i 2010. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
HAR VAKT REAKSJONER: Flere av Abramovic sine performanser har skapt reaksjoner, som "Nude with Skeleton", som ble vist på Museum of Modern Art i 2010. Foto: AP Photo/Mary Altaffer Vis mer