Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Omstridt, steinrik og alene

Søndag fyller Paul McCartney «sixty-four».

(Dagbladet.no): 16 år gammel skrev Paul McCartney låta «When I\'m Sixty-four» - en av de aller største Beatles-klassikerne.

Lite visste han om hvordan livet faktisk skulle vise seg å bli, 48 år senere.

Den gang forestilte Paul seg hagearbeid, sommerferie på Isle of Wight, og barnebarn sittende på knærne.

Han forutså verken skilsmisse, rettssaker, eller beskyldninger om historieforfalskning.

Ung optimisme

Paul skrev sangen i 1958 - året etter at han hadde møtt John Lennon og blitt medlem av The Quarrymen. Fra 1960 til 1962 fremførte han sangen i Liverpool og Hamburg hver gang PA-anlegget under Beatles-konsertene brøt sammen (og det skjedde ofte). Da The Beatles fikk sitt gjennombrudd i 1963, ble den vaudevilleaktige låta lagt på hylla.

Først i 1966, samme år som hans far fylte 64, børstet Paul støv av sin gamle komposisjon. «When I\'m Sixty-four» ble til slutt utgitt 1. juni 1967 på albumet «Sgt. Pepper\'s Lonely Hearts Club Band».

Det taffelinspirerte arrangementet med klarinetter og ompa-bass står ikke bare i sterk kontrast til resten av «Sgt. Pepper»-albumet, låta er også et klart brudd med rockens tradisjonelle syn på det å bli gammel.

ET ANNERLEDES JUBILEUM: Paul McCartneys låt «When I\'m Sixty-Four» gjør 18. juni 2006 til en merkedag.
ET ANNERLEDES JUBILEUM: Paul McCartneys låt «When I\'m Sixty-Four» gjør 18. juni 2006 til en merkedag. Vis mer

Teksten gir et optimistisk syn på alderdom, langt unna «Hope I die before I get old» og «It\'s better to burn out than to fade away».

- Kald drittsekk

Så har Paul McCartney alltid valgt å gå sin egen vei - noe som har gitt ham mange fans, men også en rekke fiender. McCartney selv tror han skaffet seg flest uvenner i tida rundt The Beatles\' oppløsning.

Mens John Lennon og Yoko Ono ble selvutnevnte fredsprofeter, valgte Paul å saksøke sine bandkolleger for å oppløse The Beatles. Fansen delte seg automatisk i to mellom Lennon og McCartney.

- Å saksøke The Beatles var veldig hardt, fordi jeg innså hva det gjorde med folks oppfatning av meg, sa Paul til The Guardian for to år siden.

- Jeg hørte folk pratet. «Han er en kald drittsekk. En skikkelig slem og grisk drittsekk. Jeg kunne aldri gjort noe slikt mot vennene mine.»

Søksmålet markerte slutten på tidenes popgruppe, og starten på en bitter strid med uvennskap og intriger som varte i mange år.

Imageproblem

Omstridt, steinrik og alene

Det er en populær oppfatning at Lennon var en ekte «Working Class Hero», mens McCartney endte opp som en styrtrik forretningsmann (til tross for at sistnevnte vokste opp under verst kår).

- Apple floppet, så jeg valgte å starte mitt eget selskap, MPL. Selskapet ble en suksess, og da ble det en slags splittelse: «John er kul, Paul er ikke kul», fortalte McCartney i Guardian-intervjuet.

Paul gikk sin egen vei etter Beatles-oppløsningen. Han tydde ikke til hjelp fra Eric Clapton, Bob Dylan eller Marc Bolan slik hans tre Beatles-kolleger hadde gjort. Paul dannet sitt eget band, Wings, bestående av kona Linda og relativt ukjente musikere.

Wings gikk fra å spille konserter på universiteter i 1972 til store stadionkonserter i løpet av få år. De gikk fra albumslakt til millionselgere som toppet albumlistene i både England og USA. Wings-singlen «Mull of Kintyre» (1977) danket til og med ut «She Loves You» (1963) som Englands mest solgte single noen sinne (Wings\' salgsrekord sto i sju år, frem til Band Aid og «Do They Know it\'s Christmas»).

God og proff

Lydteknikeren Alan O\'Duffy har jobbet med blant andre Rolling Stones, The Kinks og Small Faces. I 1974 ble han introdusert for Paul og Linda. Paul var da 32 år gammel, halvveis til 64. O\'Duffy ble ansatt som tekniker på Wings-albumet «Venus and Mars» (1975).

- Paul var veldig kul å jobbe med. Ingen egotripper eller ovenfra-og-ned-syn, bare en hardtarbeidende, flott mann. Vi endte opp med å lage en god plate. «Venus and Mars» nådde førsteplassen i USA og ble der i seks uker. Den solgte i 14 millioner eksemplarer, forteller han til Dagbladet.no.

O\'Duffy husker Paul og Linda som et lidenskapelig og nært par.

- De var jo vår tids Romeo og Julie. Da vi spilte inn «Lonely Old People» satt Paul ved pianoet med Linda ved sin side. Det er et sterkt minne som vil forbli hos meg for å forstå sangen og nærheten mellom dette enestående paret.

Linda McCartney døde av brystkreft i april 1998. Hun og Paul var gift i 29 år.

- Paul og Linda foraktet tullinger, og hadde uendelig tålmodighet med fans som avbrøt dem for å ta bilder eller få autografer, sier O\'Duffy.

Skulle samarbeide

John, Paul, George og Ringo har alle hjulpet hverandre i solokarrierene - men John og Paul samarbeidet aldri etter Beatles-bruddet. Alan O\'Duffy bekrefter imidlertid overfor Dagbladet.no at det var spesifikke planer for at John Lennon skulle ha en gjesteopptreden på «Venus and Mars».

- Det var definitivt planer om et samarbeid. John reiste nesten til New Orleans, men av ukjente grunner fra Lennons side falt det igjennom i siste sekund.

I nyere tid har Paul blitt beskyldt for å forfalske Beatles-historien ved å endre rekkefølgen på Lennon/McCartney-krediteringen.

Allerede som tenåringer ble Lennon og McCartney enige om å bli et komponistpar, inspirert av Rogers/Hammerstein og Gershwin-brødrene. Alt de skrev av musikk - enten sammen eller hver for seg - skulle krediteres begge.

I forbindelse med Pauls konsertplate «Back in the U.S.» i 2002, truet Yoko Ono å saksøke fordi krediteringene på Beatles-låtene var endret fra Lennon/McCartney til «Written by Paul McCartney and John Lennon». I sitt forsvar sa Paul at endringene gjelder bare låter han hadde skrevet helt alene. Ringo Starr tok Yokos parti og mente at Paul oppførte seg «pitiful» (smålig).

I en Lennon/McCartney-diskusjon er det tydeligvis tabu å ta sistnevntes parti. Media og ukritiske Lennon-fans slukte Onos versjon rått og kastet seg på hetsbølgen. Ingen nevnte at The Beatles\' debutplate «Please Please Me» hadde McCartney/Lennon-kreditering, eller at Yoko Ono fjernet McCartneys navn fra «Give Peace a Chance»-krediteringen i 1997.

Kledde av plate

Det er lite som tyder på at John Lennon ville reagert over navnstokkingen. I 1976, fire år før Lennons død, ga Paul ut livealbumet «Wings Over America», der Beatles-låtene ble kreditert «Written by Paul McCartney and John Lennon». Den gang ble det ikke et diskusjonsemne engang.

- Jeg tror John ville støttet meg i dette, men dessverre er han ikke her til å fortelle oss det, sa Paul til The Guardian.

Det er ingen hemmelighet at Paul var misfornøyd med The Beatles\' siste plate «Let It Be».

Da «Let It Be ... Naked» - en ny versjon av Beatles-plata fra 1970 - kom i 2003, ble Paul igjen hengt ut for å drive historieforfalsking, til tross for at Yoko Ono, Ringo Starr og George Harrison (før sin død i 2001) vendte tommelen opp for prosjektet.

Harde rettsrunder

2006 blir et rettssaksår for Paul. I mars førte Beatles-eide Apple Records rettssak mot Apple Computers. Beatles-selskapet tapte.

Snart er det duket for The Beatles mot plateselskapene EMI og Capitol, der striden står om 50 millioner dollars i ubetalte royalties.

Og på toppen av dette har Paul et skilsmisseoppgjør som venter.

I årevis har fansen spekulert i hvordan Sir Paul skal feire sin 64-årsdag. Skuffelsen var stor da han i februar sa at 64-årsdagen blir en personlig dag: Ingen konsert. Ingen plate. Ingen offentlig markering. Ingen ting.

Dette stanset selvsagt ikke fansen i å drømme. Først da Paul offentliggjorde separasjonen fra kona Heather, fikk det skjøre håpet om en «When I\'m Sixty-four»-markering sin siste spiker i kista.

1958-visjon vs 2006-virkelighet

«When I get older/losing mye hair/many years from now»: Paul har fremdeles håret inntakt, men fargen falmet på midten av 80-tallet. På platecover fra 1986 til 1989 ser man tydelig at hans nøttebrune Beatles-hår preges av det grå. De siste årene har han farget håret rødaktig.

«Will you still be sending me a valentine/birthday greeting, bottle of wine»: Paul mottar mye fanpost, men forebeholder autografer til veldedige formål og mennesker han møter personlig. Når man sender fanpost til Paul, mottar man automatisk et standardbrev fra hans firma MPL (McCartney Productions Limited). Og selv om Paul er en entusiastisk vegetarianer, har han ikke lagt alkoholen på hylla. Han har ved flere anledninger sagt at Johnny Walker Black Label (whisky) er favorittdrikken.

«Doing the garden/digging the weeds»: Tekstlinjen fikk dobbelbetydning i 1973 da Paul ble dømt for marihuanadyrking på sin gård i Skottland. Paul sa i sitt forsvar at frøene var en gave fra fans, og at han ikke visste hva slags type frø det var. Det er imidlertid ikke den eneste narkotikadommen Paul har på samvittigheten: 11. august 1972, to dager etter Wings spilte i Njårdhallen i Oslo, ble bandet siktet i Göteborg for narkotikasmugling, etter at tollvesenet hadde stanset en pakke med 200 gram hasj, adressert til Paul. Etter fire timer i svensk politiavhør innrømte Paul at han hadde bestilt hasjen. Siden hasjen var ment for personlig bruk, slapp han unna med en bot på 11.000 svenske kroner. En drøy måned senere ble han tatt for marihuanabesittelse i Skottland. I januar 1980 ble det mer alvorlig: Etter å ha blitt stoppet i japansk toll med 214 gram marihuana i bagasjen, risikerte Paul syv års fengsel. Men etter bare 11 dager som «22» (fangenummeret) ble han benådet fordi (i dommerens egne ord) McCartney oppriktig angret sin handling.

«Every summer we can rent a cottage in the Isle of Wight if it\'s not too dear/we shall scrimp and save»: Paul eier flere hus rundt om i verden, dog ingen på Isle of Wight. I Sussex (utenfor London) har han sin hovedbase med 650-måls tomt. I tillegg eier han hus og rancher i London, Skottland, Arizona og Hollywood. Hans formue er på omtrent ti milliarder norske kroner, så han slipper å «scrimp and save».

«Grandchildren on your knee/Vera, Chuck and Dave»: Paul har faktisk tre barnebarn, men ingen ved navn Vera, Chuck eller Dave. De heter Arthur, Elliot og Miller.

«Will you still need me/will you still feed med/When I\'m sixty-four»: De siste årene har Paul turnert både Europa og USA. Alder ser ikke ut til å være noen hindring for 60-tallsgenerasjonen, enten man heter Mick Jagger, Pete Townshend eller Paul McCartney.

THE QUARRYMEN: Dette bildet er tatt i 1957 - året før McCartney skrev låta.
VENNER OG RIVALER: Forholdet mellom John Lennon og Paul McCartney er blant rockehistoriens mest omdiskuterte.
DIGGIN\' THE WEEDS: I 1972 ble McCartney arrestert i Stockholm.
LYKKELIGE: Paul og Linda McCartney hadde et lykkelig ekteskap. Sistnevnte døde av kreft i 1998.
SKILLES: Heather Mills og Paul McCartney har bestemt seg for å gå hver sin vei.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling