Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Omstridt teaterhistorie endelig ute

Nils Johan Ringdal er kalt «pygméhistoriker» av Stein Winge, en av de mange enkeltpersonene som får gjennomgå i «Nationaltheatrets historie». I dag slippes boka - omsider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gyldendal ville stoppe Ringdal

Historien om Nationaltheatret skulle vært utgitt til hundreårsjubileet i august i fjor. Imidlertid har utgivelsen av Ringdals historiske framstilling blitt stoppet en rekke ganger.

I 1998 ba daværende teatersjef Ellen Horn Ringdal om å skrive Nationaltheatrets historie til teatrets jubileum.

- Dette teatret er ytringsfrihetens høyborg. Det er med åpne øyne at vi har valgt en forfatter som står fritt og uavhengig til den historien han skal fortelle, uttalte Horn til Dagbladet i fjor. I et intervju med NRK Kulturnytt i dag ville hun ikke kommentere hvorvidt hun angret på å ha gitt Ringdal oppdraget.

Ikke alle er glad for Ringdals frittalende fortellerstil. Teatersjefene Stein Winge og Arild Brinchmann er de som får gjennomgå aller mest i boka.

Stein Winge fikk i april 1999 tak i deler av manuset til Ringdals bok. Han følte seg uthengt, og engasjerte advokat for å få stoppet utgivelsen. Winge måtte gå fra som sjef for Nationaltheatret i 1992 etter økonomisk vanskjøtsel. Kjetil Bang-Hansen måtte av samme grunn gå fra sjefsstillingen i 1987 etter to år i sjefstolen, og ønsket også endringer i manus.

Geir Mork, direktør i Gyldendal, gikk hardt ut mot teaterfolket - Maken til egosentrisk følsomhet som enkelte aktører utfolder i denne saken har jeg aldri opplevd, sa han til Dagbladet i oktober i fjor.

Etter skandaleoppslagene i forkant av boka, synes som anmelderne har spent forventningsstrengene til det maksimale. Hans Rossiné i Dagbladet skriver for eksempel: «Den som venter en juicy teaterbok med masse «pikanterier» (...) vil bli skuffet». De fleste anmelderne uttrykker også tvil overfor Ringdals kildekritikk, og avisene etterlyser opptegning av de store linjer.

Saker:

Liv Osa føler seg uthengt - Dagbladet 15. september 2000

Gyldendal ville stoppe Ringdal - Dagbladet 14. september 2000

Historie full av tragedier - Stavanger Aftenblad 14. september 2000

Tautrekking om sensurert materiale - Dagbladet 13. september 2000

De beste teaterhistoriene sensurert - Dagbladet 12. september 2000

Winge slår tilbake mot Ringdal: - En pygméhistoriker - VG 11. september 2000

- Jeg forteller sannheten! - Aftenposten 16. august 2000

Slitsomt bokprosjekt - Dagsavisen 16. mars 2000

- Jeg stryker ikke spenningen - Dagbladet 10. oktober 1999

Jakter på det pikante - Dagbladet 21. april 1999

KONTROVERSIELL: I dag kommer Nils Johan Ringdals historie om Nationaltheatret ut. Det har ikke skjedd uten gnisninger.