FORBANNA: Flere har tatt til orde for at Top Gears siste stunt ved krigsmonumentet «The Cenoptaph» søndag formiddag var direkte usmakelig. Foto: WENN.com / NTB Scanpix
FORBANNA: Flere har tatt til orde for at Top Gears siste stunt ved krigsmonumentet «The Cenoptaph» søndag formiddag var direkte usmakelig. Foto: WENN.com / NTB ScanpixVis mer

Omstridt Top Gear-stunt skal ikke vises på TV

BBC: - Vi beklager.

(Dagbladet): Top Gears nye programleder, den tidligere «Friends»-stjerna Matt LeBlanc, har allerede klart å hisse på seg en rekke folk.

Søndag var deler av London sentrum stengt av for at bilprogrammet Top Gear skulle få anledning til å spille inn den nye sesongen.

Ikke langt fra parlamentet ligger «The Cenotaph», et monument til minne om alle de britiske samveldesoldatene som mistet livet i første og andre verdenskrig, samt alle britiske styrker som har omkommet i krig siden.

Rett ved siden av denne spant den nye programlederen Matt LeBlanc rundt og rundt i en modifisert Ford Mustang, sammen med sjåføren Ken Block.

Skal ikke på TV I en uttalelse beklager BBC hendelsen og sier at det mye omtalte stuntet ikke vil bli vist på TV.

- The Cenotaph var i utgangspunktet ikke ment å være med i programmet og vil derfor ikke bli vist på TV. Vi ser hvordan dette ser ut i pressen og for publikum, og beklager. Vi ønsker å gjøre det helt klart at Top Gear-redaksjonen har stor respekt for The Cenotaph, heter det i uttalelsen.

Rasende Den britiske avisa The Telegraph har snakket med oberst Richard Kemp som tidligere ledet de britiske styrkene i Afghanistan. Han beskriver stuntet som «respektløst».

- Det er helt utrolig at de får lov til å filme her. Dette er et hyllest og en minnemarkering for mennesker som har gjort langt mer for landet sitt enn Chris Evans og Matt LeBlanc noen gang kommer til å gjøre. BBC burde ikke gjort dette i utgangspunktet, og jeg vil be dem om å utelate det fra det endelige programmet, sier han.

Han får støtte fra Andrew Bridge som representerer Toryene i parlamentet. Han mener hendelsen bør etterforskes, og minner om at Charlie Gilmour, sønnen til Pink Floyd-vokalist David, ble idømt 16 måneder i fengsel da han klatret opp siden av monumentet.

- Jeremy Clarkson er på ingen måte en helgen, men jeg tror ikke han hadde gjort dette. Det er smakløst og respektløst, og jeg vil veldig gjerne vite hvem som synes det var en god idé å tillate dette, sier han.