ETISK TVILSOM: Den tyske tegneserien om «Alexander L. Kielland»-ulykken i 1980 har skapt debatt. Faksimile av tegneseriealbumet.
ETISK TVILSOM: Den tyske tegneserien om «Alexander L. Kielland»-ulykken i 1980 har skapt debatt. Faksimile av tegneseriealbumet.Vis mer

Omstridt tysk tegneserie

Tar utgangspunkt i «Alexander L. Kielland»- ulykken.

(Dagbladet): Da plattformen «Alexander L. Kielland» veltet i Nordsjøen 27. mars 1980, var det 123 mennesker som mistet livet. Nå er det laget en tysk tegneserie fra plattformen, der den dystre handlingen ikke har grunnlag i virkeligheten. Det skriver Rogalands Avis.

Usann historie Tegneserien har nemlig fått tittelen «Den sanne historien om Alexander Kiellands fall». Den mørke handlingen tar for seg flere av menneskets mørke sider, og inneholder blant annet voldtekt og mord. Historien ender med at hovedpersonen ødelegger plattformen for å dekke over egne ugjerninger.

I virkeligheten var et tretthetsbrudd grunnen til at en av plattformens fem bæresøyler knakk, noe som førte til at hele plattformen kantret etter bare 20 minutter. Den tragiske hendelsen blir regnet som den verste ulykken i norsk oljehistorie.

Kristian Hellesund er redaktør i «Serienett», som er Norges eneste tidsskrift om tegneserier. Han mener historien i seg selv er en god thriller, men han har problemer med å se hvorfor den er koblet til det som skjedde i 1980.

- Det er ingenting som tilsier at handlingen skulle være på denne plattformen, sier Hellesund til Rogalands Avis.

Etisk tvilsomt Han sier det er mer vanlig å ta utgangspunkt i slike hendelser for forfattere i litteraturen, og mener det er etisk tvilsomt å bruke «Alexander Kielland»-ulykken som utgangspunkt i en historie som dette.

- Det finnes mange pårørende og overlevende i dag som vil synes at dette ikke bør være underholdning, sier Hellesund.

Politiker Odd Kristian Reme, som mistet broren sin blant de 123 omkomne da plattformen veltet i Nordsjøen i 1980, ledet arbeidet i Kiellandfondet etter ulykken. Han forteller også til avisen at han synes det er usmakelig at det er laget underholdning av den tragiske ulykken.

Tegneseriedebatt Tegneserien har skapt debatt, og vil bli diskutert på morgendagens «Serietreff» på Serieteket i Oslo. I paneldebatten møter de fremmøtte både tegneserieredaktører og serieskapere.

- Denne gangen deltar serieskaperne Karstein Volle, Øystein Runde og Tore Strand Olsen, og det blir interessant å høre hva de mener om å lage fiktive historier rundt historiske hendelser, skriver Kristian Hellesund i en mail til Dagbladet.