Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Omtrent like pirrende som å hamre ei Barbie- og Ken-dokke mot hverandre

Heller ikke våre danske naboer er nådige i sin dom over «Fifty Shades»-boka.

(Dagbladet): Den erotiske trilogien - som blir omtalt som «husmorporno» og «'Twilight' for voksne» - har skapt «Fifty Shades»-feber blant både amerikanske og norske kvinner.

I Norge er det Gyldendal som nå skor seg på E.L. James' suksess, de har nemlig sikret seg de norske rettighetene.

Og norske lesere gjør som altså som amerikanerne, de kjøper i bøtter og spann.

Dette skjer til tross for at anmelderne har vært lunkne, og Dagbladets anmelder Andreas Wiese beskrev plottet i den første boka - «Fifty Shades Fanget» - som et «middels samleie».

- Som en skolestil Nå har de danske anmelderne kastet seg over serien, og de lar seg heller ikke imponere over «Fanget», som kom i bokhandlene fredag.

Ekstra Bladets Ditte Okman gir boka kun én stjerne, og skriver:

- Det minner meg på mange måter om en skolestil jeg skrev i 8. klasse, da jeg drømte om Erik fra speideren.

Leonora Christina Skov i Weekendavisen er ikke mer begeistret:

- Som litteratur fungerer ikke «Fifty Shades». (...) historien er papirtynn, og språket er som rosa tyggegummi for øynene, skriver hun, og legger til:

- Scenene er omtrent like pirrende som å hamre ei Barbie- og Ken-dokke mot hverandre.

- Utroverdig blodfattig Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen beskriver på sin side E.L. James' fortelling som en «sukkerspinn-versjon av et bondageeventyr»:

- Det er overhodet ikke den seksuelle relasjon som provoserer i «Fifty Shades», det er snarere den kjensgjerning at det som leveres, er så utroverdig blodfattig.

Dårligere anmeldelser til tross - «Fifty Shades» er blitt nettbokhandelen Amazons mestselgende bøker gjennom tidene - foran alle sju titler i «Harry Potter»-serien.

Norsk erotikk På bare seks uker klarte trilogien å selge utrolige ti millioner eksemplarer i USA.

Dessuten har boka økt salget av alt fra sadistiske sexleker til den klassiske musikken hovedkarakteren Christian Grey setter på i en sexscene. 

Men E.L. James er ikke alene om å skrive erotisk litteratur nå om dagen. Også norske Hedda Robertsen forsøker seg med denne sjangeren, og Dagbladet har tidligere trykt utdrag fra hennes nye roman «Ildfuglen».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media