- Omtrent like pirrende som å hamre ei Barbie- og Ken-dokke mot hverandre

Heller ikke våre danske naboer er nådige i sin dom over «Fifty Shades»-boka.

(Dagbladet): Den erotiske trilogien - som blir omtalt som «husmorporno» og «'Twilight' for voksne» - har skapt «Fifty Shades»-feber blant både amerikanske og norske kvinner.

I Norge er det Gyldendal som nå skor seg på E.L. James' suksess, de har nemlig sikret seg de norske rettighetene.

Og norske lesere gjør som altså som amerikanerne, de kjøper i bøtter og spann.

Dette skjer til tross for at anmelderne har vært lunkne, og Dagbladets anmelder Andreas Wiese beskrev plottet i den første boka - «Fifty Shades Fanget» - som et «middels samleie».

- Som en skolestil Nå har de danske anmelderne kastet seg over serien, og de lar seg heller ikke imponere over «Fanget», som kom i bokhandlene fredag.

Ekstra Bladets Ditte Okman gir boka kun én stjerne, og skriver:

- Det minner meg på mange måter om en skolestil jeg skrev i 8. klasse, da jeg drømte om Erik fra speideren.

Leonora Christina Skov i Weekendavisen er ikke mer begeistret:

- Som litteratur fungerer ikke «Fifty Shades». (...) historien er papirtynn, og språket er som rosa tyggegummi for øynene, skriver hun, og legger til:

- Scenene er omtrent like pirrende som å hamre ei Barbie- og Ken-dokke mot hverandre.

- Utroverdig blodfattig Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen beskriver på sin side E.L. James' fortelling som en «sukkerspinn-versjon av et bondageeventyr»:

- Det er overhodet ikke den seksuelle relasjon som provoserer i «Fifty Shades», det er snarere den kjensgjerning at det som leveres, er så utroverdig blodfattig.

Dårligere anmeldelser til tross - «Fifty Shades» er blitt nettbokhandelen Amazons mestselgende bøker gjennom tidene - foran alle sju titler i «Harry Potter»-serien.

Norsk erotikk På bare seks uker klarte trilogien å selge utrolige ti millioner eksemplarer i USA.

Dessuten har boka økt salget av alt fra sadistiske sexleker til den klassiske musikken hovedkarakteren Christian Grey setter på i en sexscene. 

Men E.L. James er ikke alene om å skrive erotisk litteratur nå om dagen. Også norske Hedda Robertsen forsøker seg med denne sjangeren, og Dagbladet har tidligere trykt utdrag fra hennes nye roman «Ildfuglen».