Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Voldsutøvelse

Omvendt voldsalarm gir økt livskvalitet

Knapt noen er dømt til å bruke omvendt voldsalarm siden ordningen ble innført i 2013. Mange volds- og trusselutsatte lever med en konstant frykt for nye angrep.

ELEKTRONISK KONTROLL: Omvendt voldsalarm er et effektivt virkemiddel mot trusselutøvere som ikke lar seg stanse, mener artikkelforfatteren. Foto: Morten Uglum / Aftenposten / NTB Scanpix
ELEKTRONISK KONTROLL: Omvendt voldsalarm er et effektivt virkemiddel mot trusselutøvere som ikke lar seg stanse, mener artikkelforfatteren. Foto: Morten Uglum / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Ved bruk av omvendt voldsalarm utstyres voldsutøveren med en elektronisk fotlenke. Senderen kobles til en sone rundt offerets nærmiljø. Dersom voldsutøveren beveger seg innenfor dette området, går alarmen på politiets operasjonssentral.

NESTLEDER I HØYRES KVINNEFORUM: Guro Angell Gimse.
NESTLEDER I HØYRES KVINNEFORUM: Guro Angell Gimse. Vis mer

Det må en dom til for at en trusselutøver skal bli utstyrt med denne type elektronisk kontroll. Det betyr at omvendt voldsalarm er å anse som en straff, noe som også medfører at farlige personer som er strafferettslig utilregnelige ikke kan idømmes omvendt voldsalarm fordi de ikke kan straffes.

Det må bli enklere å utstyre en trusselutøver som ikke lar seg stanse, med omvendt voldsalarm. I de aller fleste tilfellene er det offeret som bærer voldsalarmen. Da vil ikke politiet få beskjed før kvinnen selv utløser alarmen. Da er det ofte for sent.

Det hjelper ikke å ha denne teknologien tilgjengelig dersom den ikke brukes. Det er trist at bare 16 personer har blitt idømt omvendt voldsalarm siden ordningen ble innført i 2013. Det ser ut til at politijuristene kvier seg for å be retten ta i bruk dette.

Justisdepartementet vurderer nå tiltak for å øke bruken. De ser på muligheten for at omvendt voldsalarm kan ilegges som et forebyggende tiltak på etterforsknings- og påtalestadiet og ikke som en dom. Dette vil kunne gjøre tiltaket mer tilgjengelig for politijuristene.

Trusselutøvere som ikke følger andre pålegg skal stanses. Økt bruk av omvendt voldsalarm vil kunne gi volds- og trusselutsatte et mye bedre vern.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling