«On the Road»-manuset under hammeren

NEW YORK: Manuskriptet til den amerikanske beat-forfatteren Kerouacs bestselger «On the Road» skal selges på auksjon i New York. Manuset består av sammenlimte papirark, og er mer enn 36 meter langt.

Manuset ble til i løpet av en tre uker lang skriveraptus i 1951. En talsmann for auksjonshuset Christie's tror manuskriptet vil gå for en pris på minst halvannen million dollar (13,5 millioner kroner).

- Etter min mening står Kerouac i klasse med Franz Kafka, James Joyce og Marcel Proust, sier litteraturviteren Chris Coover, som er manuskript-ansvarlig hos Christie's. - Og manuskripter av disse forfatterne har vi solgt for enorme summer, tilføyer han.

Han tviler ikke på at også «On The Road»-manuskriptet vil oppnå en høy pris, når det legges ut for salg 22. mai.

Fortsatt selges det hvert år rundt 125.000 eksemplarer av den trykte utgaven av Kerouacs selvbiografiske hyllest til det frie liv, i bokhandler i USA.

Jack Kerouac (1922-1969) regnes som den mest framtredende representant for den amerikanske beat-bevegelsen. «On The Road», som første gang kom ut i 1957 og skildrer en reise langs USAs landeveier, ble hans litterære gjennombrudd.

(NTB)