ALT ANNET ENN ET LØFT: «I sommer bestemte byens politikere å flytte Munch-museet til et finere strøk. Vi ble lovet et løft — en bløff: I forrige måned kom beskjeden: Biblioteket 100 meter fra den fraflyttende Munch, skulle dø», skriver tidligere Gatas Parlament-rapper Aslak Borgersrud. Foto: Benjamin A. Ward
ALT ANNET ENN ET LØFT: «I sommer bestemte byens politikere å flytte Munch-museet til et finere strøk. Vi ble lovet et løft — en bløff: I forrige måned kom beskjeden: Biblioteket 100 meter fra den fraflyttende Munch, skulle dø», skriver tidligere Gatas Parlament-rapper Aslak Borgersrud. Foto: Benjamin A. WardVis mer

Ond eller dum?

Skjønner ikke politikerne på rådhuset i Oslo at prisen for å legge ned fritidsklubb og bibliotek er dop og kriminalitet?

Debattinnlegg

En gang fylte kompisen min et sugerør med pepper og blåste innholdet i øynene mine. Det gjorde jævlig vondt i flere timer. En gang trakk jeg vekk stolen bak ei jente som skulle sette seg. Hun datt bakover og holdt på å brekke ryggen. Da må vi spørre: Er gjerningsmannen en drittsekk av dimensjoner eller en pappskalle i verdensklasse? Ond eller dum? Jeg kommer tilbake til det. La meg bare først fortelle om stedet jeg kommer fra.

Gamle Oslo er en bydel som består av blant annet Grønland, Tøyen, Gamlebyen, Jordal og Vålerenga. Jeg har bodd her hele livet. Her er vennene mine, her er familien min, her er jobben min. Ingen steder i verden er like bra som Gamle Oslo. Men Gamle Oslo har alltid vært full av fattigdom. Uteliggere og innvandrere, arbeidsfolk og arbeidsløse, tiggere, taggere og t-banesjåfører, musikanter, gamle tanter og folk som er litt for glad i billig øl, har til alle tider klumpa seg i disse gatene. Fra da Rudolf Nilsen skrev Nr. 13 til da Don Martin skrev om Nilsen. Gamle Oslo er plassen for fattigfolk. Uansett farge. I sommer bestemte byens politikere å flytte Munch-museet til et finere strøk. Til gjengjeld fikk vi løfter om et historisk løft. Men det viste seg å være bløff: I forrige måned kom beskjeden: Biblioteket, som ligger knappe 100 meter fra den fraflyttende Munch, skulle dø. Fattigfolk trenger visst ikke fagbøker. Lausunger trenger visst ikke litteratur. Alkiser trenger ikke allitterasjoner. Etter noen ukers kamp snudde byråden på hælen. Biblioteket skal visst ikke dø likevel, bare årelates.

Men denne uka kom beskjeden igjen. Nå er det fritidsklubben på Jordal som økses av byens politikere. Uønskede unger trenger ikke kultur. Fattig ungdom trenger ikke fritidstilbud. Og da lurer jeg, helt ærlig. Politikerne på Rådhuset. Fabian Stang. Stian Berger Røsland. Deres allierte i Venstre og KrF... Er de onde eller dumme? Skjønner de ikke at fattigdom fører til kriminalitet? At dårligere kulturtilbud fører til dårligere kultur? At analfabetisme og dårlig språk gjør at folk faller utenfor det samfunnet de burde falt på plass i? Skjønner de ikke at prisen for å legge ned fritidsklubb og bibliotek er dop og kriminalitet? Eller bare gir de faen? Jeg veit ikke.

Men jeg veit noe. Jeg veit at folk i Gamle Oslo er forbanna. At bibliotekarer og andre karer vil slåss for biblioteket. At folk i hele bydelen planlegger protester. Jeg veit at ungdommene på Jordal ikke lar klubben bli nedlagt uten bråk. Og de ungdommene, de skal du ikke fucke med. De er nemlig de beste jævla ungdommene i verden. De er ikke onde eller dumme, de er tvert imot snille og kloke. De er ungene våre. Og vi elsker dem. Så back off.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.