Onde kvinner og tørste menn

Om mannlig afrikansk elendighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Alain Mabanckou (42) er fra Kongo, men bor for tida delvis i California, delvis i Paris. Han er universitetsutdannet i Frankrike, og har skrevet både poesi og prosa siden debuten i 1993.

Foruten «Knust Glass» (2006), en av flere bøker som har vunnet priser, er hans mest kjente roman «African Psycho», en henvisning til Bret Easton Ellis’ amerikanske versjon. Han har også skrevet en bok om James Baldwin.

Ved bardisken

I denne første romanen av Mabanckou på norsk, møter vi en 60-åring som kalles «Knust glass». Som navnet antyder, er han ikke av de lykkeligste mennesker i republikken Kongo, eller den fattige bydelen Trehundre, hvor han henger i over disken i barskuret Kreditten Reiste. Den sta sneglen, bareieren på dette forsofne skjenkestedet, er Knust glass’ siste nødhavn etter et omflakkende liv.

Uten denne forbundsfellen ville Knust Glass vært fortid; noe han ikke anerkjenner, der han på bareierens oppfordring sitter og skriver ned kundenes historier i en kladdebok. Ifølge Knust glass selv er han en person i godt hold, og «gir blanke» eller bryr seg «midt i ryggen» når folk prøver å virkelighetsorientere ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer