Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ondsinnede rykter

Berlusconi vil kvele dem som lager TV-serier om mafiaen. Neida.

BARE TULLA: Silvio Berlusconis mafia-vitser vekker oppsikt. Foto:  REUTERS/Remo Casilli
BARE TULLA: Silvio Berlusconis mafia-vitser vekker oppsikt. Foto: REUTERS/Remo Casilli Vis mer

|||Den italienske statsministeren var i godt humør da han åpnet den nye VIP-delen av en flyplass i nærheten av et jetset-feriested på Sardinia denne helgen. Dét er i seg selv imponerende, for det hadde vært en tøff uke: Tirsdag kom prostituerte Patrizia med bok om Berlusconis utagerende sexliv. Torsdag krevde kona 350 millioner kroner i årlige skilsmissebidrag. Han er bedt om å komme i rettssalen førstkommende fredag, i en alvorlig korrupsjonssak. Og som ikke det var nok, dukket et gammelt Berlusconi-mareritt opp igjen: Beskyldningene om at hans selskaper har samarbeidet med Cosa Nostra, den sicilianske mafiaen.

Men Berlusconi tok mafiaryktene med godt humør og en frisk vits på flyplass-seansen. «Hvis jeg kommer over de som laget mafiaserien La Piovra, og de som skriver bøker om mafiaen som får oss til å se dårlige ut i utlandet, vil jeg kvele dem», kunne han smilende fortelle til pressen.

En rask forklaring: La Piovra, eller «Blekkspruten», (i Norge het den «Fangarmer») var en enormt populær TV-serie på 1980- og 90-tallet, inspirert av virkelige hendelser. I glansdagene satt 17 millioner italienere foran skjermen for å følge den modige politimannen Cattani, og hans kamp mot mafiaens slimete tentakler. Når Berlusconi trekker fram serien igjen, er det fordi den gikk verden rundt — og dermed, mener han, bidro den til fordommer om at alle italienere er mafiosi. Slik blir også anklagene mot Berlusconi selv subtilt omgjort til det samme: Fordommer. Skapt av kulturarbeidere, dyrket av utlendinger.

En av mennene bak TV-serien (altså en av de som skulle kveles) sendte umiddelbart inn et sint, åpent brev til avisene: «Jeg er temmelig sikker på at vi gjør et godt inntrykk i utlandet hvis vi viser at vi er et land som makter å fortelle om våre reelle problemer og vanskeligheter. Det er i motsatt fall at vi gjør et dårlig inntrykk.» Roberto Saviano, forfatter av boksuksessen «Gomorra» var enig: «Å fortelle om motsetningene som finnes, betyr at man elsker sitt land, fordi man forsøker å forandre det», uttalte han.

Og Silvio Berlusconi? Han er oppgitt, og mener folk later som de ikke skjønte at han bare spøkte. «Hvis det finnes én person i dette landet som befinner seg milevis fra det mafiaen står for, er det meg», forklarte han dagen etter. En av de mest innbitte Berlusconi-motstanderne i parlamentet svarte raskt: «Hvis det finnes én løgnhals i dette landet, er det Berlusconi. For det er en rar måte han kjemper mot mafiaens menn på: Inviterer dem hjem i sitt eget hus, og gjør dem til politikere i sitt parti.»

Og her er vi, på et vis, ved sakens kjerne igjen. «Mafiapolitikeren» det siktes til, heter Marcello Dell?Utri, og har vært Berlusconis høyre hånd i mange år. Førstkommende fredag møter han i retten, etter at han har anket dommen som sier at han har samarbeidet med mafiaen. Det er denne kontakten mafiaavhoppere igjen har begynt å hviske om. Berlusconis selskaper var sågar deleid av Cosa Nostra, antydet en avis i helgen — den møtes med varsler om saksøking.
Rettsvesenet fortsetter dermed å spille en stor rolle i statsministerens liv. Fredag skulle han som nevnt etter planen møtt i retten, siktet for å ha bestukket en britisk advokat. I går ble det imidlertid klart at han er forhindret fra å komme, da han skal være tilstede ved åpningen av en bit av en motorvei i sør-Italia. Det meldes om overhengende fare for avvæpnende vitser under seremonien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media