Ondskap-ekspert: - Breivik var en «nobody», og tapere vil ta igjen

Mener vi har oversett den farlige kraften i misunnelse bak terrorhandlinger.

BOKAKTUELL:  Filosofiprofessor, forfatter og skribent Arne Johan Vetlesen mener IS tilbyr fellesskap til unge som føler seg utenfor. - Vesten må få bedre ungdomsarbeidere enn IS, mener han. Foto: Fartein Rudjord
BOKAKTUELL: Filosofiprofessor, forfatter og skribent Arne Johan Vetlesen mener IS tilbyr fellesskap til unge som føler seg utenfor. - Vesten må få bedre ungdomsarbeidere enn IS, mener han. Foto: Fartein Rudjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Årsakene til at ungdom oppvokst i Vesten slutter seg til IS, finnes i deres bakgrunn og deres utenforskap. De har vært annenrangs borgere og bygget seg opp et hat basert på frustrasjoner over å ikke lykkes slik andre gjør, sier Arne Johan Vetlesen, norsk filosof og professor ved Universitetet i Oslo.

Han har forsket på ondskap i flere år og er fortida aktuell med boka «Studier i ondskap», ei bok som i helga fikk en sekser av Dagbladets anmelder.

Misunnelse I boka tar han for seg hva som er drivkraften bak onde handlinger. Gjør gjerningspersonen ugjerninger for å få utløp for innestengte aggresjon eller for å legge lokk over egen smerte, er blant de mange problemstillingene.

- Sadistiske impulser som normalt blir holdt i sjakk, kan gis spillerom i terrororganisasjoner. Men gjerningspersonen kan også oppleve at han tar kontroll over det som er smertefullt og vanskelig ved å påføre dette på noen andre, sier professoren.

Vetlesen forteller at folk med dårlig selvfølelse kan føle seg mektige ved å bryte inn og brutalt kreve kontroll over andres skjebne. Han mener derimot at underlegenhet og misunnelse har vært for lite omtalt som motivator i terrorhandlingene som har sjokkert verden den siste tida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer