Ondskap og forfall

Det siver en ondskap gjennom den skildringen Dolores gir, den yngste av seks døtre av en fallert, maltesisk immigrant. Hun ble skambrent som spedbarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dolores forteller om seg og sin familie fra tida like før sin fødsel og fram til hun er fem. Det er en brutal familiefortelling, om en familie som driver seg selv til grunne.

Boka er Trezza Azzopardis debutverk, og hun opplevde æren av å bli nominert til selveste Booker-prisen da den utkom i 2000. Hun er selv født og oppvokst i Cardiff i Wales, som romanens handling er lagt til, og skildrer sekstitallets innvandrermiljø nede ved havna med stor bravur. Det er en stilsikker debut, men ikke uten svakheter.

Frank Gauci ankommer Cardiff i Wales som immigrant, blir romkamerat med gangsteren Joe Medora, gifter seg med Mary og får barn. Så taper han framtida og kafeen The Moonlight til Joe i kortspill, og familien går deretter i oppløsning. Det er mørkt og dystert, og kan bli for utmalende i all faenskap og elendighet, tross glimt av humor. Denne siden ved boka kunne med fordel vært tonet noe ned. Men Azzopardi skriver glimrende, og er også svært god til på en enkel måte å frammane karaktertrekk som gir liv og bevegelse til personene. Og det er i det store romanfigurene som bærer romanen. Den har ingen egentlig handling, snarere er den komponert som en løselig floke av erindringer og situasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer