KOMMENTARER

Ondskapens ansikt

FN-rapporten som slår fast at ondskapen er institusjonalisert i Nord-Korea er viktig. Ingen skal kunne si at de ikke visste.

HOLDES ANSVARLIG: FN-rapporten skal advare Kim Jong-un og hans kumpaner om at de blir sett, og at de skal vite hva som venter dem når regimet rakner. Foto: EPA / NTB Scanpix
HOLDES ANSVARLIG: FN-rapporten skal advare Kim Jong-un og hans kumpaner om at de blir sett, og at de skal vite hva som venter dem når regimet rakner. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Kim Jong Uns rike er ikke helt som andre riker. Faktisk er det helt eksepsjonelt, og det skyldes ikke bare en ekseptrisk diktator som bruker atom-sprengninger som nyttårsraketter, eller skyter sin egen onkel som var utpekt til å være hans politisk verge. «Denne voldens alvor, omfang og natur avslører en stat som ikke har noen paralell i verden idag», slår rapporten fast. Av alle verdens drittsekker er altså Kim med baby-ansiktet den aller verste.

DET ER GREIT å få slått det fast. Kim Jong Un er i ferd med å få en slags pop-status med sitt eksentriske språk, sin kuriøse bakgrunn og sine sinnsyke påfunn. Alle presseppslagene gjør at han snart hører mer hjemme i underholdningsbransjen enn i diktator-bansjen. Hva har han funnet på nå, spør vi oss, og vil ha mer. I Dagbladet vet vi for eksempel godt at «Kim-saker» ofte havner som de mest leste. Det trenger ikke være store sprellene Kim angivelig skal ha gjort for å lage sak som blir en klikk-vinner. Kim Jong Un er i ferd med å bli en fyr vi rister på hodet av, og ler av.

DET ER DET ingen grunn til. Rapporten sammenlikner det som skjer i dagens Nord-Korea med det som skjedde i Hitler-Tyskland. Da rapporten ble lagt fram mandag trakk den pensjonerte australske dommeren Michael Kirby, som har ledet arbeidet med rapporten, blant annet fram beretninger om fanger som blir tvunget til å brenne lik, og så bruke etterlevningene av de brente som gjødsel. Det er fanger som er henrettet, eller har blitt sultet i hjel, som får denne behandligen. Rapporten snakker om forbrytelser mot menneskeheten, og har et språk som på felt etter felt beskriver Nord-Korea som helt speselt. Det er et land der onskapen er institusjonalisert i alle statens strukturer.

NORD-KOREA har selvsagt ikke villet samarbeide med FN om rapporten. Det har derfor ikke vært etterforskere inne i landet for å samle materialet som nå foreligger. Alt materiaet er derfor basert på intervjuer med flyktninger. 80 står åpent fram, mens 240 er intervjuet anonymt, fordi de frykter ytterligere represalier mot slektninger hvis deres navn blir kjent. For det er i utgangspunktet vanlig at slektniner straffes hvis noen flykter.

DEN VERSTE SCENEN som er beskrevet i rapporten er om kvinnen som blir tvunget til å drukne sin egen baby, fordi faren til barnet er kinesisk. Det forteller for det første om en institualisert rasismen i Kims rike. Den bevisste og villete isolasjonen har ført til ekstrem sjåvinisme og fremmedhat, og til slutt til en politikk som krever et raserent land. Har vi hørt det før? Nord-Korea er et morderisk diktatur som har blitt en surrealistisk blanding av høy-stalinisme, og hitlerisme, men samtidig et arvediktatur med klare asiatiske og konfutsianistiske overtoner. Men scenen med kvinnen som drukner sin egen baby forteller også en annen historie. For nord-koreanske kvinner som har barn med kinesiske menn er tidligere fyktninger som har blitt sendt hjem, og til fangeleir, for sin flukt. Deres eneste måte å overleve på som flyktning i Kina er ofte å finne en mann som kan beskytte dem sånn at de ikke blir sendt tilbake. Der lever de ofte nederst på rangstigen, ofte som ofre for seksuell vold, slik mange flyktning-beretninger fra Kina forteller om. For denne skjebnen blir de altså spesielt straffet når de til slutt blir tatt. Det er lenge siden gud glemte Nord-Korea.

FN-RAPPORTEN som kom denne uka er et bestillingsverk, og det offisielle oppdraget har vært å kartlegge omfanget av menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea. Hensikten er at FN skal kunne sende rapporten til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag, og samtidig advare Kim Jong Un og hans nærmeste kompaner om at de blir sett, og at de skal vite hva som venter dem hvis og når regimet rakner. FNs sikkerhetsråd kan anmelde folk fra land som ikke har skrevet under på at de anerkjenner krigsforbryterdomstolen. Men det kommer rådet ikke til å gjøre, fordi Kina ennå holder sin hånd over Kims rike. Det er likevel viktig at FN-rapporten om Nord-Korea finnes. Ingen kan nå komme å si at de ikke visste noe når regimet en gang går i oppløsning og alle de fryktelige skjebnene fra Kims rike skal fortelles.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer