«Ondskapens Hotell» er tilbake

Stephen Kings oppfølger «Doctor Sleep» slippes i dag.

«HERE`S JOHNNY»: Den berømte øksescenen er kanskje det folk flest husker best fra filmversjonen av Stephen Kings roman «Ondskapens Hotell». Foto: Stella Pictures
«HERE`S JOHNNY»: Den berømte øksescenen er kanskje det folk flest husker best fra filmversjonen av Stephen Kings roman «Ondskapens Hotell». Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Mannen, som av mange kalles kongen av skrekk, slipper i dag oppfølgeren til kassasuksessen «Ondskapens Hotell», eller «The Shining» som orginaltittelen er, 36 år etter at verden først ble kjent med familien Torrance og grusomhetene som foregikk på «The Overlook Hotel».

Fortjente oppfølger Stephen King har skrevet over 50 romaner og skapt hundrevis av karakterer, men det er ifølge forfatteren selv bare èn som interesserte ham nok til å fortjene en oppfølger.

Karakteren det er snakk om er Danny Torrance, bedre kjent som det lille gutten med overnaturlige evner som slapp unna en gal far og alle de andre skrekkelige hendelsene som utspant seg på «Ondskapens Hotell».

BOK OM DANNY: I Kings oppfølger «Doctor Sleep» møter man Danny Torrance som voksen mann. Foto: Stella Pictures
BOK OM DANNY: I Kings oppfølger «Doctor Sleep» møter man Danny Torrance som voksen mann. Foto: Stella Pictures Vis mer

Romanen «The Shining» ble skrevet av King i 1977, og tre år senere var Stanley Kubricks filmversjon klar for kinolerreter verden over. Stjerneskuespiller Jack Nicholson spilte hovedrollen som forfatterspiren Jack Torrance som drar med seg sin kone og sønn til et øde høyfjellshotell, hvor han etter hvert går fullstendig fra vettet og prøver å ta livet av hele familien.

Hva skjedde med Danny? Kings oppfølger har fått tittelen «Doctor Sleep», og handler om Danny, som nå har blitt en voksen mann, og hans kamp mot fortidens hendelser, alkohol og andre demoner. Forfatteren forteller til USAToday at han lenge har hatt planer om å lage oppfølgeren, men utsatte det i lang tid fordi han var redd det ville ødelegge for originalen:

- Jeg var bekymeret for at den ville bli dårligere enn orginalen, som er en av bøkene mine lesere oftest forteller at virkelig skremte livskiten ut av dem, forteller King, og legger til at folk i åresvis har spurt ham om hva som skjedde med den lille gutten i «The Shining».

KONGEN AV SKREKK: Stephen King har skrevet over 50 romaner, og flere av dem har lagt grunnlaget for store kinosuksesser. Foto: Stella Pictures
KONGEN AV SKREKK: Stephen King har skrevet over 50 romaner, og flere av dem har lagt grunnlaget for store kinosuksesser. Foto: Stella Pictures Vis mer

«Doctor Sleep» lanseres i dag, og har allerede fått strålende kritikker fra amerikanske bokanmeldere. Washington Posts anmelder skriver at «boka vil ikke få deg til å glemme Jack Nicholson og hans øks, men vil gi deg et frisk tilfelle av frysninger», mens Daily News mener boka var vel verd ventetiden.