Ondskapens hotell

Da Kjersti G. Steinsbø skulle regissere sin første spillefilm, valgte hun Ingvar Ambjørnsens svarteste roman.

FERSK TRIO: Kjersti G. Steinsbø (38) lager sin første spillefilm i Fjærland i Sogn og Fjordane, og har valgt to forholdsvis nye fjes i hovedrollene i det som skal bli et hevndrama. Siren Jørgensen (37) spiller hevneren Rebekka, Frode Winther (40) spiller hotelleieren Morten. Her foran Norges filmsvar på «Ondskapens hotell» i Fjærland.
FERSK TRIO: Kjersti G. Steinsbø (38) lager sin første spillefilm i Fjærland i Sogn og Fjordane, og har valgt to forholdsvis nye fjes i hovedrollene i det som skal bli et hevndrama. Siren Jørgensen (37) spiller hevneren Rebekka, Frode Winther (40) spiller hotelleieren Morten. Her foran Norges filmsvar på «Ondskapens hotell» i Fjærland.Vis mer

FJÆRLAND (Dagbladet): - Først sa jeg nei fordi jeg syntes boka var for tung, jeg hadde sett for meg at min regidebut skulle være en litt lettere film. Men så klarte jeg ikke å slippe historien, sier regidebutant Kjersti G. Steinsbø, som også har skrevet manus til sin første film «Dukken i taket», fritt etter Ingvar Ambjørnsens roman.

Sammen med et norsk-tysk-kanadisk filmteam er hun inne i den siste innspillingsuka på Mundal Hotel i vestlandsbygda Fjærland. Her steiler fjellene over en blågrønn fjord, og fra hotellets glassveranda ser man rett mot Jostedalsbreen.

Tine-reklame - Jeg ble starstruck av naturen da vi kom hit, det var helt perfekt! De første ukene var det nydelig vær, og nesten for vakkert - vi følte vi jobbet med en Tine-reklame, sier regissøren og ler.

Så kom tåka og gråværet - og den rette stemninga for filmen. Ambjørnsens har selv beskrevet «Dukken i taket» som sin mørkeste roman. Historien handler om Rebekka som reiser rett fra sin søsters begravelse til ei lita bygd på Vestlandet. Her flytter hun inn på det lokale hotellet for å hevne seg på søsterens voldtektsmann Morten Holand, som driver familiehotellet. Rebekka infiltrerer Mortens venner og familie i bygda, mens hun i all hemmelighet planlegger å knuse både han og hans tilsynelatende perfekte liv.

Ambivalent - Da Kjersti spurte om jeg kunne tenke meg rollen ble jeg veldig ambivalent - det er jo en veldig utfordrende oppgave. Samtidig ropte hele meg «ja, fy faen, denne rollen vil jeg ha!» Det er en utrolig stor tillitserklæring - og jeg vekslet mellom stolthet og akutt krisemodus, sier Siren Jørgensen, som også er filmdebutant.

KOMPISER: Trond Espen Seim spiller bygdas lege i filmen, Anders Baasmo Christiansen er Bimbo, bartenderen på hotellet. Begge er Mortens kompiser.
KOMPISER: Trond Espen Seim spiller bygdas lege i filmen, Anders Baasmo Christiansen er Bimbo, bartenderen på hotellet. Begge er Mortens kompiser. Vis mer

- Og for en rolle! Jeg klyper meg i armen hele tida. I utgangspunktet var jeg litt usikker på hvordan jeg skulle skape en slik karakter, men lette i meg selv for å finne en resonans der. Hva hadde jeg gjort om noe hadde skjedd med meg eller noen jeg er glad i? Denne hevntanken tror jeg vi alle har lekt med, sier hun.

I utgangspunktet hadde Steinsbø ingen spesielle skuespillere i tankene, hun ville bli kjent med karakteren Rebekka først. Men hun har fulgt Siren Jørgensens teaterkarriere i mange år, og plutselig en kveld føltes valget opplagt.

- Siren sto i skyggen i døra, hun var kortklipt og våt, og kom rett fra «Mor Courage» på teateret. Og der, der var Rebekka, sier Steinsbø.

Spilte i «Nokas» Frode Winther, som spilte Kjell Alrich Schumann i Erik Skjoldbjærgs film «Nokas», spiller hotelleier Morten Holand i «Dukken i taket».

KONA: Maria Bock spiller Mortens kone Nina, som intetanende blir venn med Rebekka når hun kommer til bygda og flytter inn på hotellet.
KONA: Maria Bock spiller Mortens kone Nina, som intetanende blir venn med Rebekka når hun kommer til bygda og flytter inn på hotellet. Vis mer

- Jeg møtte først Kjersti tilfeldig, og hun fortalte at hun hadde tenkt på meg for en rolle i filmen. Jeg fikk se manus på et tidlig stadium, og kicket skikkelig på rollen. Etter flere runder med møter og prøvefilminger ble rollen min. Morten er en kompleks og interessant karakter, han lever tilsynelatende det perfekte liv, og er bygdas store sønn. Han har sannsynligvis en utviklingsforstyrrelse som gjør at han tar en del gale valg i livet, sier Winther, som blant annet snakket mye med en psykolog for å skape rollefiguren.

- Vi snakket om at det er mulig å ha empati og prøve å gjøre ting riktig samtidig som man handler helt uakseptabelt, og jeg har prøvd å unngå klisjeene om en «bad guy», og å gjøre ham tilsynelatende normal og lett å like utad, forklarer Winther.

Winther og Jørgensen har vært kolleger på Den Nationale Scene i Bergen i ni år, og spilt mange store roller mot hverandre på scenen, blant annet Thorvald og Nora i «Et dukkehjem».

BRE BAR: Hotellbaren er bygdas møteplass, og her serverer bartenderen Bimbo Rebekka og Nina i en scene fra filmen.
BRE BAR: Hotellbaren er bygdas møteplass, og her serverer bartenderen Bimbo Rebekka og Nina i en scene fra filmen. Vis mer

- Både Frode og Siren har den egenskapen at de kjapt kan svitsje fra å være varme og milde til å bli iskalde. Jeg er overrasket over at de ikke er brukt mer på film, sier regissøren, som synes det er utrolig viktig å også få fram nye skuespillere her i landet.

- Jeg tror det kan være en fordel for seerne at de ikke har sett skuespillerne så mange andre steder, da sitter de ikke med andre rollefigurer i hodet, sier Kjersti G. Steinsbø.

LOCATION: Hele filmen er spilt inn i Fjærland i Sogn, størsteparten på Hotell Mundal fra 1891. Hotelet holdt stengt i år på grunn av økonomiske utfordringer, men håper å kunne åpne neste år.
LOCATION: Hele filmen er spilt inn i Fjærland i Sogn, størsteparten på Hotell Mundal fra 1891. Hotelet holdt stengt i år på grunn av økonomiske utfordringer, men håper å kunne åpne neste år. Vis mer