KOMMENTARER

«Ondskapens» nye akse

Republikanske presidenter i USA har en lei uvane med å tegne fengende fiendebilder av liten og kortvarig politisk verdi, skriver Einar Hagvaag.

HAUK: Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, her sammen med finansminister Steven Mnuchin, kunngjør økonomiske straffetiltak mot Venezuela og det statlige venezuelanske oljeselskapet Petroleos de Venezuela (PdVSA) under et pressemøte i januar i år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Jim Young
HAUK: Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, her sammen med finansminister Steven Mnuchin, kunngjør økonomiske straffetiltak mot Venezuela og det statlige venezuelanske oljeselskapet Petroleos de Venezuela (PdVSA) under et pressemøte i januar i år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Jim Young Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

President Donald Trump i USA har fått sin «ondskapens akse». Den ligger i Latin-Amerika. Den gamle hauken John Bolton, nå nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump, holdt i november en tale i Miami i delstaten Florida hvor han sa: «Denne tyranniets troika, dette triangelet av terror som forener Havana, Caracas og Managua, er årsaken til ufattelige menneskelige lidelser og opphavet til ei skitten vogge for kommunisme i vår verdensdel.» Han fortsatte: «USA ønsker å se hvordan hvert hjørne i dette triangelet faller, i La Habana, i Caracas, i Managua.»

Budskapet fra USA er: Alle virkemidler ligger på bordet, også militære.

Jada, det finnes klare politiske bånd mellom Venezuela, Cuba og Nicaragua. Alle styres av autoritære regimer, men de er temmelig ulike. Noen fare for USAs nasjonale sikkerhet utgjør ingen av dem. Tanken er å strupe Venezuela, som har hjulpet Cuba og Nicaragua med olje. Men president Nicolás Maduro har på egen hånd kjørt landet i grøfta, så der er ikke mye oljerikdom igjen. Familiedynastiet som hersker i Nicaragua, president Daniel Ortega og kona, Rosario Murillo, har vært nødt til økonomiske sparetiltak og utløst opprør. Paret kan minne om Nicolae Ceaușescu og kona Elena i deres siste dager. De har nå gått med på å forhandle med opposisjonen. Trump har frosset forbindelsene til Cuba, som forgjengeren Barack Obama tinte opp. Regimet der bakser med vanskelige reformer, men har i tidligere uår, som da sovjetisk hjelp falt bort, vist sterk motstandskraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer