Ondskapsfull litteratur?

Er litteraturen et fristed, eller finnes det moralske regler også for menneskene i det litterære landskap? Stig Sæterbakken mener alt er lov - for godhetens skyld.

Blåmandag skal denne gangen se på den "umoralske" litteraturen, med eksempler som "American Psycho" og Eminems sangtekster.

Utgangspunktet er essaysamlingen "Det onde øye" av Stig Sæterbakken. Han har uttalt at det er bedre at litteraturen er ond, enn at menneskene er det! Derfor må bøker være et sted hvor menneskelig ondskap kan utforskes, et pustehull hvor ondskapen vi har i oss får utløp. På en måte tar han på seg samme oppgave som Bjørneboe i sin tid, å studere "Det ondes problem", men i form av litteraturdebatterende essays. med eksempler som Edgar Allan Poe, William Faulkner - og Hitler.

Og i følge Sæterbakken er "American Psycho" en sterkt moralsk bok, snarere enn motsatt. Volden er så sterk at leseren ikke kan gjøre annet enn å ta avstand fra det, og dermed unngår man kjernen i det ondes problem - å se at vi alle kan gjøre ekstremt ondskapsfulle ting, i en ekstrem situasjon.

Ordstyrer er knut Hoem. Han er for tiden en av fire unge journalister i det nystartede radioprogrammet "Radiofront" på P2. Foruten Sæterbakken består panelet av forfatterne John Erik Riley, Vigdis Hjorth og Eivind Tjønneland.

Nå kan du altså være med og diskutere et av de eldste og mest smertelig nærværende tema for mennesket - Hvordan kan vi være så onde mot hverandre? Og hva med litteraturen - er det OK med ondskap der?

Les mer om forfatterne på Dagbladet.no

Stig Sæterbakken

John Erik Riley

Vigdis Hjorth