Ondt blod i Japan

Japanske «Battle Royale» er uten tvil årets voldeligste og vemmeligste film.

Reglene er enkle i «Battle Royale», spillet som denne japanske satiren handler om. Og filmen har sikkert har et slags fornuftig budskap i bånn, problemet er at det drukner i en stri strøm av ekstremt voldelige scener.

Å overleve

I ei ikke så fjern framtid: Japan er på randen av anarki, ungdommen boikotter skolen, og myndighetene har innført en ny reform. En klasse blir hvert år valgt til å spille «Battle Royale». De blir kidnappet, ført til ei øde øy og får utdelt hver sitt våpen. Målet er å overleve i tre dager, sistemann i live har vunnet. Er det flere enn én, vil alle bli drept.

Filmmakerne har latt seg inspirere av både klassikeren «Fluenes herre» og moderne reality-serier som «Robinson-ekspedisjonen». De forlanger å bli tatt på alvor når de forsøker å si stort og dypt: Hva som skjer når ungdommen ikke lenger har respekt for autoritetene. Eller: Hva som skjer når autoritetene nekter å akseptere ungdommens ønske om forandring. Samtidig kommenteres den japanske vinnerkulturen, der tap er ensbetydende med død, gjerne for egen hånd. Og selvfølgelig, den stadig mer ekstreme reality-underholdningen.

Motbydelig

Men slik «Battle Royale» er laget, blir kritikken selv kritikkverdig. Volden er langt over grensa til det sadistiske.

I den desperate alle-mot-alle-kampen som utkjempes, tar de japanske skolebarna hverandre av dage på spektakulært og spekulativt vis- en får ei øks i hodet, en får strupen skåret over med en ljå, en får hodet sitt sprengt i fillebiter. Og så videre.

Siden dette ikke er laget i Hollywood, vil noen her hjemme garantert hevde at det er kunst. Og rett skal være rett: «Battle Royale» er ikke dårlig laget. Den er bare så inni helvetes motbydelig.

MOTBYDELIG: «Battle Royale» minner om et dataspill av det tvilsomme slaget, fullt av blod og sadistisk vold.