DRØMMEN BRISTER:   Erna Solberg.
DRØMMEN BRISTER: Erna Solberg.Vis mer

Ondt blod i Nydalen

Politisk uenighet kan ikke glattes over av kursing i skikk og bruk.

Meninger

I morgen møtes de fire borgerlige samarbeidspartnerne, Høyre, Frp, Venstre og KrF, i Nydalen igjen. Etter vinterens bruduljer omtales det som et krisemøte, selv om det har vært planlagt lenge og høstens statsbudsjett står øverst på agendaen. Merkelappen er for en gangs skyld ingen overdrivelse. Samarbeidet trues av åpen konflikt mellom Frp og sentrumspartiene. I meningsmålingene har flertallet for lengst forduftet, og Ap har siden før jul hatt en stabil snittoppslutning på over 40 prosent og er i flere målinger større enn de fire til sammen. Trenden har smittet over på oppslutningen i de store byene, og det er krise i et lokalt valgår.

Forklaringen på hvorfor det skjer burde bekymre Erna Solberg. Frp?s usaklige angrep på KrF har naturligvis fått mye oppmerksomhet den siste tida, men den offentlige krangelen er mer et symptom enn en forklaring. Striden oppsto kort etter framleggelsen av årets statsbudsjett og har bare økt i styrke ettersom nye konflikter har dukket opp. Det er politisk uenighet som sliter på samarbeidet, og den kan ikke glattes over av kursing i skikk og bruk, selv om utskjelling og munnhoggeri ikke er hjelpsomt.

Målingene tyder på at de såkalte flytvelgerne som sikret borgerlig valgseier for halvannet år siden, ikke ønsket seg en så klar høyredreining som de har fått. Samtidig har Frp blitt straffet enda hardere og raskere for manglende gjennomslag i fanesaker, enn SV ble i den første tida. Det politiske spennet i samarbeidet er blitt svært synlig, og det bør strengt tatt ikke overraske. Det er bare få år siden Frp var helt uspiselig for sentrumspartiene, og det skyldtes ikke kontroversielle enkeltutspill, men en grunnleggende politisk avstand.

Frp?s dobbeltkommunikasjon og hardkjør mot egne partnere den siste tida har ikke løftet partiet i målingene, tvert imot. Det eneste partiet har oppnådd er å skape ondt blod og svekke sjansen for at Venstre og KrF går inn i regjeringen, noe som har vært Erna Solbergs uttalte mål. Solbergs drøm om å bygge et langvarig borgerlig samarbeid, virker for tida mer og mer urealistisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.