Ondt blod

11. plass til Vidar Sundstøl.

GOD KRIM: Vidar Sundstøl har skrevet Norges 11. beste krimroman, mener Dagbladets jury.
GOD KRIM: Vidar Sundstøl har skrevet Norges 11. beste krimroman, mener Dagbladets jury.Vis mer

Vidar Sundstøl er krimforfatteren som kom inn fra det ukjente. Han hadde riktignok skrevet tre romaner med vekslende hell, men det var med thrilleren «Drømmenes land» at gjennombruddet kom i fjor høst. Oslo-avisene brukte ord som «mektig skildring», «frapperende persontegninger» og «dvelende uro».

Riverton-pris
Krimdebutanten Sundstøl ble tildelt Rivertonprisen, Norsk Film kjøpte rettighetene og Tiden Norsk Forlag trykte 20 000 eksemplarer. Og best av alt for oss lesere: Sundstøl bebudet en trilogi – som allerede er forhåndssolgt til Tyskland, Frankrike, Nederland, Italia og Island.

Forfatteren har fortalt til Dagbladetn hvordan eventyret begynte. Han var på biltur med sin amerikanske kone i «Drømmenes land», The North Shore ved Lake Superior i Minnesota, da de passerte Whispering Pines Motel og hun utbrøt at navnet var som hentet fra en kriminalroman. Sundstøl tok sin kone på ordet. Han begynte å tenke på et plott med en norskættet politimannen i hovedrollen. Tilbake i Norge to år etter begynte skrivingen.

Blodige og nakne
«Drømmenes land» innledes illevarslende med at den tilsynelatende trauste «skogpurken» Lance Hansen finner to blodige og nakne unge menn ute i villmarka. Den ene mumler det norske ordet «kjærlighet», den andre er «grundig ihjelslått». Hva har skjedd? Et sjalusioppgjør mellom to homoseksuelle turister? Rovmord begått av en ruspåvirket indianer? Drap i denne fredelige utkanten av USA, der ulovlig oppsetting av telt synes å være ordensmaktens største utfordring, er en sensasjon som alle snakker om. Lance Hansen i skogpolitiet står egentlig utenfor etterforskningen, som overtas av FBI med assistanse av Eirik Nyland fra norske KRIPOS.

Men, og dette er Vidar Sundstøls egenhendige vri på en tradisjonell thriller, det er outsideren Lance Hansen som i stillhet nøster opp trådene – tråder Hansen selv er viklet inn i.

Troverdig portrett
Dermed får vi et troverdig psykologisk portrett av en 46 år gammel politimann med havarert ekteskap og påfallende interesse for slektsgransking, i eskalerende krysspress mellom plikt og skyldfølelse. For hva skjer med familien hvis Lance røper det han vet?

Vidar Sundstøl skildrer med stor innsikt og kunnskap det norsk-amerikanske Minnesota, der stedsnavn som Tofte og Hovland vitner om immigrasjonen på 1800-tallet. Inn i fortellingen om nordisk strev og nøysomhet veves med frapperende virkning historien om ojibway-indianernes jegerkultur. Bildet av skogene og innsjøene og strendene og ensomheten utmales i en presis stil som på det beste kan minne om Cormac McCarthy.