Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

ONDT LAVMÅL

Terroristene i Peshawar angrep de aller mest forsvarsløse og svake i vårt samfunn, nemlig barn.

Sammen mot terror:  Over hele verden markerer mennesker sin motstand mot terroren som rammet Pakistan. Foto:  KHURAM PARVEZ/Reuters
Sammen mot terror: Over hele verden markerer mennesker sin motstand mot terroren som rammet Pakistan. Foto: KHURAM PARVEZ/Reuters Vis mer
Meninger

Skolemassakren i Pakistan har etterlatt 144 barnelik. På bestialsk vis har væpnede terrorister lynsjet ned barn i alderen fra 2 - 17 år ved å gå fra klasserom til klasserom. Lærere som er kunnskapens og barnas beskyttere ligger døde med kroppen flenget av skuddkuler fra terroristenes skytevåpen. Dette er bilder som går på våre TV-skjermer og som vekker følelser av avsky og tafatthet. At terrorister blendet av hat-ideolgi og hevnlyst kan gå så langt som å bruke forsvarsløse uskyldige barn som målskive, har lammet verdenssamfunnet av sorg og fordømmes på det sterkeste. Det er utenfor normal fatteevne at noen mennesker er i stand til å synke så lavt at de kaldblodig tar livet av flere hundre uskyldige barn, kun for å tilfredsstille sin hevnlyst.

Det virker som om det er første gangen at Pakistanske mydigheter har innsett hvilke inhumane metoder Taliban og lignende terroristgrupperingeringer i landet, er i stand til. Det er ingen nytt at terroristenes mål alltid har vært de lett tilgjengelige og mest sårbare grupper i samfunnet som kvinner, religiøse mioriteter og alle andre som de anser som vantro og ikke likesinnede. Denne gangen har de gjort det verst tenkelige og det stikket dypt i hjertet til, ikke bare pakistanere, men alle mennesker med respekt for liv. Strategisk og målrettet har terroristene drept de aller mest forsvarsløse og svake, nemlig barn.

Det er noe grunnleggende galt i et samfunn når Pakistan i de siste ti årene har hatt økende terroristangrep som har tatt massive uskyldige menneskelliv. Det er områder i Pakistan, både i by og bygd, der det åpenlyst proklameres hat overfor religiøse minoriteter, forbud mot jenterskoler, vold mot kvinner etc. uten at lokale myndigheter slår hardt nok ned på hetsen og brutaliteten. Problemet ligger i at intoleransen i samfunnet overfor annerledes tenkende og kunnskapsløsheten blant flertallet av befolkningen gjør at voksende hatgrupperinger får fotfeste på grasrotnivå. Kvinner, barn og minoriteter i landet får ikke noe vern mot ekstremistenes legitimerte hat.

Nå må Pakistan ta grep og få en slutt på fri flyt av hatideologier og hatefulleytringer som fører til at det daglig går uskyldige menneskeliv tapt. Det må bli slutt på å slå politisk mynt på trakassering av mennesker og grupper i det pakistanske samfunnet. Dette ansvaret påligger de pakistanske myndighetene som skal tilby vern til alle landets innbyggere uansett kjønn, etnisk- og religiøs bakgrunn.

Vi i Norge har følt i folkesjelen hva det vil si å tape uskyldige menneskeliv for hatideoligisk terrorangrep. Massakren på Utøya 22.juli 2011 tok uskyldige unge liv, akkurat som massakren 16.desember på Army public school i Peshawar i Pakistan. Den gang som nå fordømte verdenssamfunnet det grusomme terrorangrepet. Det viser oss at hat og terror har ingen grenser, selv om vi sitter milevis unna terrorens grusumme ansikt så angår dette oss som medmennesker.