One Direction kan få ungdommen til å bry seg

Hjerteknuserne i One Direction har i sommer snakket til sine fans om viktige saker. Men bryr ungdommen seg om fattigdom og klima?

POPULÆRE: Da One Direction gjestet Ullevål Stadion tidligere i år var det stor stemning blant de fremmøtte. Foto: Christian Roth Christensen
POPULÆRE: Da One Direction gjestet Ullevål Stadion tidligere i år var det stor stemning blant de fremmøtte. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

2015 er et viktig år! I høst skal verden enes om nye utviklingsmål og ny klimaavtale. Ungdommen bør komme på banen, men vil de?  

I sommer lanserte One Direction en video hvor bandet forteller hvorfor dette året og action/2015 er så viktig. Harry Styles, en av yndlingene i bandet sier: "Jeg ønsker å leve i en verden der alle barn kan gå på skole. Jeg elsket mine skoledager. Da vi dro til Ghana møtte vi barn hvis eneste drøm var å få en utdannelse." Drømmen hans blir delt av en minst like stor stjerne. Malala Yousafzai`s fond viser sin støtte ved å twitre en lenke til action/1D-nettstedet: «Vi ønsker en verden med utdanning for alle. Hvordan vil du at din verden skal se ut? #Action/1D»  

Bruk av kjendiser for å belyse viktige saker er omdiskutert. Det kan virke overfladisk når en rik og kjent person skal vise sitt sosiale engasjement å snakke om nød og sult. Og man kan si hva man vil, men tallene taler for seg.  I løpet av tre uker har 2,4 millioner unge gutter og jenter fra New Delhi til Norge sett bandets budskap. Hastagen #action1D er brukt svimlende 2,2 milliarder ganger — og det på bare tre uker!  

Hver dag dør ca. 17.000 barn av årsaker som kan forebygges. I år har verdens ledere sjansen til å sette ny kurs for å bekjempe ekstrem fattigdom, ulikhet og drastiske klimaendringer. FN-prosesser er normalt verdige, men kan også fremstå som kjedelige og tunge. Med videoene har guttene nådd ut med informasjon om kommende toppmøter til den yngre generasjon, spredt som ild i tørt gress.  

One Direction når de unge slik vi aldri ville klart når de sier: «Nå er tiden inne for å forene, ta affære og heve våre stemmer for å vise at vi bryr oss om fremtiden til planeten vår." Bandet har kastet glans over noen av vår tids store spørsmål og inspirert utallige unge til å legge sin stemme til de globale samtalene som angår deres fremtid. «Utrolig» «Dette er helt fantastisk» sier tenåringer plutselig om verdenspolitikken. Ønsker som at alle er akseptert og uttalelser som «We`ll make it happen!! Don`t ya worry!» gir håp til de nye avtalene som skal vedtas senere i år.

For vår kommende generasjon har muligheten til å forandre verden til det bedre, kanskje overraskende ledet an av boybandet One Direction. 

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer