DEBATT

Debatt: Fosterreduksjon

Ønsk «abortturistene» velkommen

Alle argumentene som anføres for et forbud mot fosterreduksjon kan like gjerne benyttes til å forby all abort.

De menneskelige kostnadene for barn som fødes mot mødrenes vilje kan ikke kompenseres i penger, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat.
De menneskelige kostnadene for barn som fødes mot mødrenes vilje kan ikke kompenseres i penger, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste dagene har debatten rundt fosterreduksjon blusset opp igjen. Nå sist omhandler den at utenlandske kvinner bedriver «abortturisme», siden de må reise fra hjemlandene sine for å ta abort de selv betaler for.

I debatten er konsekvensene av å nekte kvinnene disse abortene fraværende. Alle argumentene som anføres for et forbud kan like gjerne benyttes til å forby all abort. Jeg skal omtale de i tur og orden.

Det første argumentet er at det sjelden finnes noen medisinsk grunn til å abortere et foster ved tvillingsvangerskap. Derimot er det kanskje akseptabelt å bedrive fosterreduksjon ved firlinger, og avgjørelsen må uansett ligge hos legene.

Men dette gjelder flertallet av aborter i Norge. De tas fordi kvinnen selv mener et svangerskap er for farlig, eller fordi hun ikke har psyken eller økonomien til å bli mor. Oftest fordi det ikke passer å bli mor der og da, for noen fordi de aldri vil bli mor. Det er flott at noen tar til orde for økt støtte til tvillingforeldre. Hvorfor omhandler da debatten om kvinner skal nektes abort eller ikke, fremfor økt støtte?

Tilgang til abort er kritisk både for kvinners fysiske og psykiske helse, og for livsvilkårene til dem og deres barn. Det bør ikke være en legeavgjørelse, men en kvinnerett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer