DEBATT

Debatt: Pisa

Ønskeliste til Høyre

Til jul ønsker jeg meg færre tomme ord og at flere barn lærer å lese godt.

PISA: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg har fått PISA-resultatene for 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PISA: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg har fått PISA-resultatene for 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som tidligere lærer kan jeg ikke få understreket nok hvor viktig det er at elevene lærer å lese godt. Det er helt riktig som Mathilde Tybring-Gjedde påpeker i Dagbladet 11. desember at SV ønsker å avvikle PISA-testene fordi de har ført til en uheldig ensretting av norsk skole.

Årets PISA-resultater viser noe vi allerede vet, nemlig at mange norske barn ikke lærer å lese godt nok, og at gutter er overrepresentert blant dem. Det må vi gjøre noe med.

Det bør forskes mer på sammenhengen mellom leselyst og leseferdigheter hos barn og unge. Men vi har nok kunnskap om hva som øker kvaliteten i leseopplæringa. Høyre bør se til de mange skolene som jobber strategisk og lykkes med å motivere elevene til å lese både på og utenfor skolen. Jeg har tre juleønsker til Høyre som vil føre til at flere barn lærer å lese godt:

1) En ny nasjonal leselystsatsing. Å jobbe med lesing krever langsiktig strategisk arbeid over lang tid. Mange skoler er gode på dette, men vi må ha en nasjonal strategi for å sikre lik kvalitet på leseopplæringa i hele landet.

2) Lovfestet rett til skolebibliotek med kvalifiserte bibliotekarer. Vi ser at skolene som lykkes med leseopplæringa, som for eksempel Huseby skole i Oslo, har rustet opp skolebibliotekene. Barna må få kyndig veiledning til å velge i et mangfold av kvalitetslitteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer