Ønsker å briljere

Hans-Wilhelm Steinfeld har skrevet boka om Putin - og om litt for mye annet.

PUTINS REISE: Til en biografi å være, blir vi presentert for litt mange tankesprang, digresjoner og sidespor. Foto: NTB
PUTINS REISE: Til en biografi å være, blir vi presentert for litt mange tankesprang, digresjoner og sidespor. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er med stor respekt man går løs på ei bok om Russland av Hans-Wilhelm Steinfeld. Han er stappfull av kunnskap, og hadde et kontaktnett i Moskva som knapt noen annen ikke-russisk journalist, etter fire perioder, fra 1980-tallet til 2010-tallet, som korrespondent for NRK. Dessuten har han en legendarisk klisterhjerne, og et utpreget journalistisk temperament for spissing av historier, og for å skjære gjennom kompliserte saksforhold. Hans forbilledlig effektive nyhetsspråk gjennom eteren – som en knatrende bergensk mitraljøse som ingen kan finne ly for – er fortsatt velkjent i kongeriket.

Dette er utgangspunktet. Men det er ingen egentlig Putin-biografi vi har foran oss. Steinfeld begynner riktignok med begynnelsen, Vladimir Putins oppvekst i den utslitte imperiale hovedstaden som fikk navnet Leningrad etter Lenins død, men som med Putin som en slags viseborgermester på 1990-tallet fikk tilbake sitt gamle navn St. Petersburg. Guttungen, som selv beskriver seg som en pøbel, fikk sin grunnleggende identitet der, i en tøff oppvekst i den utslitte fellesleiligheten i gatestumpen Baskov Pereuklok midt i sentrum av byen. Steinfeld gir en sober skildring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer